Linkovi

Više od 125.000 nastavnika u Mjanmaru suspendovano zbog protivljenja puču


Arhiva - Nastavnici u svojim uniformama, sa tradicionalnim mjanmarskim šeširima, učestvuju u protestu protiv vojne hunte u Mandalaju, Mjanmar, 3. mart 2021.
Arhiva - Nastavnici u svojim uniformama, sa tradicionalnim mjanmarskim šeširima, učestvuju u protestu protiv vojne hunte u Mandalaju, Mjanmar, 3. mart 2021.

Vojne vlasti u Mjanmaru suspendovale su više od 125.000 nastavnika zbog pridruživanja pokretu za građansku neposlušnost koji se usprotivio vojnom puču u februaru, rekao je zvaničnik Mjanmarske federacije učitelja.

Suspenzije su uslijedile u danima prije početka nove školske godine, koju neki nastavnici i roditelji bojkotuju u okviru kampanje koja je zemlju paralizovala otkako je puč presjekao deceniju duge demokratske reforme.

Ukupno 125.900 nastavnika suspendovano je od subote, rekao je zvaničnik federacije nastavnika, koji je odbio da navede svoje ime iz straha od odmazde. Nalazi se na potjernici hunte pod optužbom za podsticanje nezadovoljstva.

Mijanmar je, prema posljednjim podacima, od prije dvije godine imao 430.000 nastavnika.

"To su samo izjave kojima se prijeti ljudima da se vrate na posao. Ako zaista otpuste ovoliko ljudi, cijeli sistem će se zaustaviti", rekao je zvaničnik, koji je takođe nastavnik.

Rekao je da mu je poručeno da će optužbe s kojima se suočava biti povučene ako se vrati.

Reuters nije uspio da kontaktira portparola hunte ili ministarstvo obrazovanja za komentar. Državni list "Globalno novo svjetlo Mjanmara" pozvao je nastavnike i učenike da se vrate u škole kako bi se ponovo pokrenuo obrazovni sistem.

Potres u školstvu odjekuje i u zdravstvenom sektoru i vladinim i privatnim preduzećima otkako je država jugoistočne Azije pučom i hapšenjem izabrane liderke Aung San Su Ći potopljena u haos.

Prema podacima nastavničke grupe, oko 19.500 pripadnika univerzitetskog osoblja također je suspendovano.

Registracija počinje sljedeće nedjelje za školski semestar koji počinje u junu, ali neki roditelji kažu da planiraju da spriječe djecu da pohađaju školu.

"Neću da upišem svoju kćerku jer ne želim da je obrazujem u vojnoj diktaturi. Takođe brinem se za njenu bezbjednost", rekla je 42-godišnja Mint, čija kćerka ima 14 godina.

Studenti, koji su bili na čelu dnevnih protesta, takođe su saopštili da planiraju da bojkotuju nastavu. Od puča, snage bezbjednosti ubile su više od 800 ljudi, a više od 4.200 je uhapšeno, optuženo ili osuđeno, saopštilo je Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (Burma).

"Vratiću se u školu samo ako vratimo demokratiju", rekao je Lvin (18).

Mjanmarski obrazovni sistem bio je jedan od najsiromašnijih u regionu i prošle godine je u globalnom istraživanju rangiran je na 92. mesto od 93 zemlje.

Čak i pod vodstvom Su Ći, koja se zalagala za obrazovanje, potrošnja za tu oblast društva bila je ispod dva posto bruto domaćeg proizvoda. To je jedna od najnižih stopa na svijetu, prema podacima Svjetske banke.

Vlada Nacionalnog jedinstva, koju su u sjenci osnovali protivnici hunte, saopštila je da će učiniti sve što može da podrži nastavnike i učenike, pozivajući strane donatore da prestanu da finansiraju ministarstvo obrazovanja pod kontrolom hunte.

"Radićemo sa mjanmarskim prosvjetnim radnicima koji odbijaju da podrže okrutnu vojsku", rekao je Sasa, portparol vlade nacionalnog jedinistva koji se predstavlja samo imenom, u mailu Reutersu. "Ovi sjajni učitelji i hrabri učitelji nikada neće biti ostavljeni iza."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG