Linkovi

Mjanmar: Američki novinar pušten na slobodu


Bivši američki ambasador pri UN-u Bill Richardson, desno, i novinar Danny Fenster, Mjanmar, 15. novembra 2021.
Bivši američki ambasador pri UN-u Bill Richardson, desno, i novinar Danny Fenster, Mjanmar, 15. novembra 2021.

Američki novinar Danny Fenster pušten je u ponedjeljak na slobodu u Mjanmaru i na letu je iz te zemlje.

Fenster je pušten na slobodu tri dana nakon što ga je sud u Mjanmaru osudio na kaznu zatvora od 11 godina zbog kršenja zaona o imigraciji i terorizmu, saopštio je danas portal Frontier Myanmar, za koji radi, ne objavljujući više detalja, javio je Reuters.

Tridsetsedmogodišnji Fenster je uhapšen u maju, dok je pokušavao da napusti Mjanmar, gde je 1. februara vojska izvršila puč.

Državni udar je izazvao proteste, zbog kojih je armija uhapsila hiljade ljudi, uključujući nekoliko desetina novinara.

Sjedinjene Američke Države su pozdravile oslobađanje Fenstera iz zatvora u Mjanmaru, navodeći da je "nepravedno zatočen".

"Pozdravljamo oslobađanje američkog novinara Dannya Fenstera iz zatvora u Burmi, gde je bio nepravedno zatočen šest mjeseci", naveo je u izjavi državni sekretar SAD Antony Blinken, koristeći bivše ime Mjanmara - Burmu.

"Drago nam je da će Danny uskoro biti sa svojom porodicom. Pozivamo na oslobađanje ostalih zatvorenika koji su nepravedno zatočeni u Burmi", napisao je Blinken u izjavi od 15. novembra.

Fensterova obitelj rekla je da jedva čekaju da se vrati kući.

"Presretni smo što je Danny pušten i na putu je kući. Jedva čekamo da ga zagrlimo. Izuzetno smo zahvalni svim ljudima koji su pomogli da se osigura njegovo oslobađanje, posebno ambasadoru Richardsonu, kao i našim prijateljima i javnosti koji su nam izrazili podršku i stali uz našu stranu u ovim dugim i teškim mesecima", objavila je Fensterova porodica.

XS
SM
MD
LG