Linkovi

Mjanmar: Aung San Su Ći osuđena na 4 godine zbog pobune i pandemije, druga suđenja slijede


Arhiva - Svrgnuta premijerka Mjanmara Aung San Su Ći i predsjednik Vin Mint tokom prvog pojavljivanja pred sudom u Najpidou, 24. maja 2021.
Arhiva - Svrgnuta premijerka Mjanmara Aung San Su Ći i predsjednik Vin Mint tokom prvog pojavljivanja pred sudom u Najpidou, 24. maja 2021.

Mjanmarska vojna hunta osudila je u ponedeljak svrgnutu liderku Aung San Su Ći na četiri godine zatvora zbog huškanja na vojsku i kršenja pravila uvedena usljed pandemije Kovida 19, rekao je portparol vlade za AFP, što je prva u nizu mogućih kazni zbog kojih bi nobelovka mogla da bude decenijama zatvorena.

Su Ći (76) je u pritvoru otkako su generali izveli državni udar i zbacili njenu vladu 1. februara, čime je okončan kratak period demokratije u toj zemlji jugoistočne Azije.

Od tada je optužena po nizu optužbi, uključujući kršenje zakona o službenoj tajni, korupciju i izbornu prevaru, a prijete4 joj decenijama duge zatvorske kazne ako bude osuđena po svim tačkama.

Su Ći je u ponedeljak osuđena na dvije godine zbog podstrekavanja protiv vojske i na još dvije godine zbog kršenja zakona o prirodnim katastrofama koji se odnosi na Covid, rekao je portparol hunte Zav Min Tun za AFP telefonom.

Bivši predsjednik Vin Mint takođe je osuđen na četiri godine zatvora po istim optužbama, rekao je, ali je dodao da oni još neće biti odvedeni u zatvor.

"Oni će se suočiti sa drugim optužbama iz mjesta u kojima sada borave", dodao je on, govoreći o njihovom pritvoru u glavnom gradu Najpidou, ali ne iznoseći više detalja.

Serija optužbi

Četvorogodišnja zatvorska kazna izrečena Aung San Su Ći u ponedeljak zbog optužbi za podstrekavanje i nepoštovanje pandemijskih ograničenja predstavlja mali pucanj u pravnoj ofanzivi koja je imala za cilj da njoj i njenoj stranci Nacionalna liga za demokratiju zada težak politički udarac.

Pristalice Su Ći i pravni stručnjaci uglavnom vjeruju da su slučajevi protiv nje osmišljeni tako da je diskredituju i opravdaju vojno preuzimanje vlasti u februaru.

Su Ći i njeni saradnici optuženi su po širokom spektru zakona i izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački.

Zakon o telekomunikacijama

Su Ći se tereti da je imala voki-tokije kojima su upravljali pripadnici njenog obezbjeđenja bez dozvole. Maksimalna kazna za to djelo je jedna godina zatvora i novčana kazna. Presuda se očekuje 13. decembra.

Pravo izvoza i uvoza

Su Ći se tereti da je nepropisno uvezla voki-tokije. To je bila prva optužba podignuta nakon što je u njenoj kući izvršena racija kada je vojska preuzela vlast 1. februara i iskorišctena je da bi ona bila prvobitno pritvorena. Maksimalna kazna je tri godine zatvora i novčana kazna. Presuda se očekuje 13. decembra.

Ograničenja usled koronavirusa

Su Ći je optužena po dvije tačke za kršenje ograničenja uvedenih zbog koronavirusa tokom kampanje za prošlogodišnje izbore, na kojim je njena stranka pobijedila velikom većinom, što vojska odbija da prizna.

Prekršaj potpada pod Zakon o upravljanju prirodnim katastrofama.

Zbačeni predsjednik Vin Mint takođe je optužen po istom zakonu.

Maksimalna kazna za svaku tačku je tri godine zatvora i novčana kazna.

Ona je u ponedeljak proglašena krivom po jednoj tački optužnice i osuđena na dvije godine zatvora. Presuda po drugoj tački se očekuje 14. decembra.

Huškanje

Su Ći je takođe proglašena krivom u ponedeljak za podstrekavanje, definisano kao širenje lažnih ili zapaljivih informacija koje bi mogle da naruše javni red, a koje se ponekad naziva pobuna. Njeni saoptuženi po optužbi za podstrekavanje bili su zbačeni predsjednik Vin Mint i Mio Aung, bivši gradonačelnik glavnog grada, Najpjida. Oni su takođe proglašeni krivima.

Maksimalna kazna je dvije godine zatvora i novčana kazna. Svo trojе su dobili maksimalnu kaznu od dvијe godine.

Zakon o službenim tajnama

Zakon o službenim tajnama, takođe poznat kao Zakon o državnim tajnama, naslијeđe je britanske kolonijalne ere koje kriminalizuje posјedovanje, prikupljanje, snimanje, objavljivanje ili dијeljenje državnih informacija koje su "direktno ili indirektno korisne neprijatelju".

Saoptuženi Su Ći u ovom slučaju su tri bivša člana njenog kabineta i Šon Tarnel, australski ekonomista koji je služio kao njen savјetnik.

Detalji navodnog krivičnog dјela nisu objavljeni, iako je državna televizija rekla da je Tarnel imao pristup "tajnim državnim finansijskim informacijama" i da je pokušao da pobјegne iz zemlje.

Maksimalna kazna je 14 godina zatvora. Presuda se očekuje slјedeće godine.

Zakon o borbi protiv korupcije

Specijalni sud razmatra četiri slučaja korupcije protiv Su Ći. Ona se suočava sa dvијe optužbe koje pokrivaju sopstvene radnje, i dvијe u kojima je navodno urotila sa drugim optuženima da izvrši korupciju, što uključuje zloupotrebu ovlašcтenja.

Svјedočenje je uključivalo navode bivšeg političkog saveznika Su Ći da joj je dao mito od 600.000 dolara i sedam zlatnih poluga 2017-18. Su Ći je odbacila njegove navode kao "apsurdne".

Su Ći je takođe optužena za preusmjeravanje novca namijenjenog dobrotvornim donacijama za izgradnju rezidencije i zloupotrebu položaja za dobijanje nekretnina za iznajmljivanje po cijenama nižim od tržišnih za dobrotvornu fondaciju nazvanu po njenoj majci kojom je predsjedavala. Komisija za borbu protiv korupcije tvrdi da su takve radnje lišile državu prihoda koje bi inače zaradila.

Maksimalna kazna za svako krivično dјelo je 15 godina zatvora i novčana kazna. Još nije određen datum za presudu.

Za petu optužbu za korupciju, koja se takođe odnosi na iznajmljivanje nekretnina, suđenje još nije počelo. Vlasti su prošle nedelje saopštile da su podnијele šestu optužnicu protiv nje i Vin Mint u vezi sa davanjem dozvola za iznajmljivanje i kupovinu helikoptera.

Izborni zakoni

Izborna komisija Mjanmara saopštila je da goni Su Ći i 15 drugih političkih ličnosti zbog navodne prevare na opštim izborima prošlog novembra. Akcija Sindikalne izborne komisije mogla bi da dovede do raspuštanja stranke Su Ći i nemogućnosti da učestvuje na novim izborima za koje je vojska obećala da će se održati u roku od dvијe godine od njenog preuzimanja vlasti.

Komisija je saopštila da su Su Ći, bivši predsјednik Vin Mint, druge vodeće ličnosti njene stranke i bivši predsednik komisije "umијešani u izborne procese, izborne prevare i nezakonite radnje" u vezi sa izborima.

Izborni komesar saopštio je da su Su Ći i dvoje kolega optuženi za kršenje ustava i nekoliko izbornih zakona.

XS
SM
MD
LG