Linkovi

Mittal i saradnici, uz milionsku kauciju, pušteni na slobodu


Protest of Workers of Global Ispat Coke Industry Lukavac - Gikil in front of the Government of the Federation BiH in Sarajevo
Protest of Workers of Global Ispat Coke Industry Lukavac - Gikil in front of the Government of the Federation BiH in Sarajevo

Kantonalni sud u Tuzli donio je rješenje kojim prihvata kauciju za puštanje iz pritvora predsjednika Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac Pramoda Mittala i njegova dva saradnika, rečeno je danas u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

„Izrečena mjera pritvora je zamijenjena kaucijom. Zakon o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine jasno kaže da se izriče mjera pritvora ako postoji opasnost od bjekstva. Zamjena za tu zabranu je kaucija. Mi smo tražili da ona bude u iznosu od milion i po eura. Tih milion i po eura se dijeli na način da je za Pramod Mittala data garancija od milion eura, a za druga dva osumnjičena je data garancija po 250 hiljda eura. Eure smo uzimali jer je to bio jednostavniji način plaćanja", navodi se u saopćenju.

Također, ovim mjerama zabrane oni ne mogu više raditi u Nadzornom odboru niti Upravi GIKIL- a.

"Ono što smo mi kroz provođenje istrage utvrdili je da oni nemaju pravo upravljanjem GIKIL-om nakon maja 2018.godine."

U pokušaju da se zaštiti GIKIL donesena je još jedna mjera.

"Ono što je također bio uslov, kada je u pitanju GIKIL, je da pokušamo zaštititi GIKIL kroz osiguravanje imovinsko pravnog zahtjeva za onu naknadu štete za koju mi u tvrdimo da je nanesena GIKIL-u. Zbog toga smo tražili da se GIKIL-u uplati 11 miliona eura, odnosno 21 miliona KM. Odbrana je sve uslove prihvatila i Pramod Mittal je pušten iz pritvora iz Kazneno popravnog zavoda Tuzla“, rekao je novinarima Ćazim Serhatlić, postupajući tužilac.

Podsjećamo, Pramod Mittal, predsjednik nadzornog odbora GIKIL-a uhićen je prije nekoliko dana zbog sumnje da je, uz svoje suradnike, počinio krivično djelo organiziranog kriminala uz zloupotrebu položaja i ovlasti te da je iz BiH izvukao milione eura.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG