Linkovi

Mitt Romney dobio Ohio i još 5 od 10 država, ali se utrka nastavlja


Mitt Romney sa suprugom Ann pozdravlja pristalice u Bostonu. (AP Photo/Stephan Savoia)
Mitt Romney sa suprugom Ann pozdravlja pristalice u Bostonu. (AP Photo/Stephan Savoia)

Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney pobijedio je na stranačkim izborima u Ohaju, ključnoj od 10 država u kojima su se pretendenti na republikansku predsjedničku nominaciju nadmetali u takozvani “Super utorak”.

Romni je u neizvjesnoj trci pobijedio bivšeg senatora iz Pensilvanije Ricka Santoruma i tako uvećao prednost u broju osvojenih mjesta za delegate koji će ga podržati na izbornoj konvenciji. Romney je, pored Ohaja, još slavio u svom Massachusettsu, u Virginiji - gdje nisu učestvovali ni Santorum ni Gingrich -, Vermontu, Idahu i Aljasci.

Prema izlaznim anketama Romney je dobio podršku umjerenih republikanaca koji traže jakog kandidata da se suprotstavi predsjedniku Obami u Novembru.

Preliminarni rezultat izbora. Izvor: Associated Press
Preliminarni rezultat izbora. Izvor: Associated Press


Senator Santorum je, pored tijesnog poraza u Ohaju, dobio podršku Tenesija, Oklahome i Sjeverne Dakote. Njegov uspjeh u tim državama signalizira nastavak trke za bar još nekoliko sedmica. Santoruma podržavaju konzervativniji glasači, posebno oni koji brinu o društvenim pitanjima i oni koji žele da smanje uticaj i veličinu federalne birokracije.

Newt Gingrich je slavio u svojoj Georgiji, ali nije uspio da dobije podršku država na jugu zemlje, poput Tenesija I Oklahome, u kojima je pobjednik bio Santorum. On je, i pored toga, najavio da ostaje u trci i da će se nadmetati naredne nedjelje u Alabami i Mississippiju.

I Ron Paul, koji ni nakon Super utorka nije pobijedio ni u jednoj saveznoj državi, rekao je pristalicama u Sjevernoj Dakoti da ne namjerava odustati.

Predviđeno je da stranački izbori traju do juna, ukoliko neki od kandidata prije toga ne obezbijedi potrebnu većinu od 1144 delegata za stranačku konvenciju koja će u augustu, u Tampi, na Floridi, potvrditi nominaciju.

FOTOGALERIJA: Republikanski "Super utorak"

XS
SM
MD
LG