Linkovi

SAD: Jedna predizborna dilema manje


„Čast mi je najaviti da će moj partner i naredni potpredsjednik Sjedinjenih Država biti Paul Ryan....“

Predsjednički kandidat Republikanske stranke Mitt Romney odabrao je kandidata za funkciju potpredsjednika sa kojim će početkom novembra pokušati osvojiti Bijelu kuću:

„Čast mi je najaviti da će moj partner i naredni potpredsjednik Sjedinjenih Država biti Paul Ryan....“

Paul Ryan, kongresmen iz Wisconsina, manje poznat najširoj američkoj javnosti, zahvaljući odluci Mitta Romney stupio je od prošle subote na vruću američku predizbornu scenu.

„Ostao sam bez oca vrlo mlad. Jednom prilikom mi je rekao - sine nekad ćeš biti dio problema, nekad dio rješenja. U sadašnjoj situaciji predsjednik Obama je postao dio problema. Mitt Romney je rješenje“ - bio je, kao potpredsjednički kandidat, od prvog momenta jasan Paul Ryan.

Sa 42 godine kongresmen Ryan zrači energijom i uživa podršku konzervativaca svojim prijedlozima o kresanju budžetskog deficita i smanjenju ovlasti federalne vlade. Upravo zbog tih predloga Demokrati tvrde i tvrdiće da bi Ryanove ideje najteže pogodile siromašne.

Mitt Romney, međutim, ističe:

„Mi, Ryan i ja, nudimo korake koji će voditi ekonomskom rastu, nudimo mogućnost prosperiteta za sve, nudimo poboljšanje svim Amerikancima.“

Ipak, isuviše je rano za znati da li će izbor Paula Ryana pomoći ili odmoći Republikancima, kaže analitičar Norm Orstein:

„Nema dokaza koliko je kandidat za potpredsjednika motiv za izbor pri glasanju. Amerikanci glasaju za predsjedničkog kandidata. Nisam čuo da je neko rekao.... nisam glasao za predsjednika zato što ne volim njegovog kandidata za potpredsjednika.“

Mitt Romney na Floridi i Paul Ryan u Iowi odvojeno nastavljaju izbornu kampanju. I tako će biti do konvencije Republikanske stranke krajem avgusta na Floridi, kada će i definitivno biti potvrđena njihova kandidatura za narednog predsjednika i potpredsjednika Sjedinjenih Država.

SAD: Jedna predizborna dilema manje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00
XS
SM
MD
LG