Linkovi

Mitt Romney napao Trumpa, kaže da je izazvao zebnju širom svijeta


Arhiva - Bivši republikanski predsjednički kandidat, Mitt Romney, na predizbornom mitingu tokom kampanje, Utah, 24. avgusta 2018.
Arhiva - Bivši republikanski predsjednički kandidat, Mitt Romney, na predizbornom mitingu tokom kampanje, Utah, 24. avgusta 2018.

Mitt Romney, bivši republikanski predsjednički kandidat i uskoro senator iz Utah, oštro je kritikovao predsjednika Donalda Trumpa sugerišući da je lider SAD izazvao zabrinutost širom svijeta.

U tekstu u Washington Postu, objavljenom u utorak uveče, Romney je kritkovao brojne Trumpove poteze u decembru.

"Postavljanje viših zvaničnika sa malo iskustva, napuštanje saveznika koji su se borili uz nas i predsjednikovo lakomislene tvrdnje da je Amerika dugo bila žutokljunac u svjetskom poslovima - sve je to srozalo njegovo predsjednikovanje", napisao je on.

Dodao je da su "Trumpove riječi i akcije izazvale zabrinutost širom svijeta".

Bijela kuća nije odmah odgovorila na zatraženi komentar.

Arhiva - Predsjednik Donald Trump, 20. decembra 2018. u Washingtonu.
Arhiva - Predsjednik Donald Trump, 20. decembra 2018. u Washingtonu.

Romney je napisao da je Trumpovo ponašanje tokom posljednje dvije godine pokazalo da predsjednik nije dorastao toj poziciji.

Romney teži nezavisnoj poziciji dva dana prije nego što će stupiti na dužnost u četvrtak. Nije jasno da li će se Trump suočiti sa ozbiljnim izazivačem 2020. u obezbjeđivanju nominacije Republikanske stranke za predsjednika.

Trump je prošlog februara odobrio kandidaturu Romneyja za mjesto u Senatu iz Utah.

Tokom predsjedničke kampanje 2016., Romney je nazivao Trumpa "lažnjakom" koji "američku javnost drži za budale". Trump je odgovorio da se Romney "ugušio kao pas" tokom svoje neuspješne kampanje 2012. protiv demokratskog predsjednika Baracka Obame.

Uprkos ranijim kritikama Romneyja, Trump je kratko nakon pobjede u novembru 2016. kratko razmatrao postavljanje Romneyja za državnog sekretara.

U svom tekstu od utorka, Romney kaže da će istupati otvoreno protiv značajnih izjava ili akcija koje šire podjele, rasizam, seksizam, antiimigrantski stav, ili koje su nečasne i razarajuće po demokratske institucije.

Romney snažno brani slobodu štampe i izaziva Trumpove ponovljene napade na neke medije, koje predsjednik označava kao "neprijatelje naroda".

"Mediji su od ključne važnosti za Republiku, za našu slobodu, za cilj slobode u inostranstvu i za našu nacionalnu bezbjednosti. Ona je u mnogo čemu naš prijatelj", napisao je Romney u tekstu od novembra.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG