Linkovi

Američka država Mississippi odobrila novu državnu zastavu


FILE -A couple leaves the grounds of the state Capitol in Jackson, Miss., after participating in a rally in support of keeping the Confederate battle emblem on the state flag, Jan. 19, 2016.
FILE -A couple leaves the grounds of the state Capitol in Jackson, Miss., after participating in a rally in support of keeping the Confederate battle emblem on the state flag, Jan. 19, 2016.

Glasači američke države Mississippi odobrili su u utorak uveče (3. novembra) novu državnu zastavu sa cvijetom magnolije i riječima "U Boga vjerujemo". 

Zastava će zamijeniti onu sa temom Konfederacije koja je povučena prije više mjeseci u okviru nacionalnog obračunavanja sa rasnom nepravdom, javlja AP.

Na glasačkom listiću ponuđena je samo zastava sa magnolijom, i od glasača je traženo da zaokruže "da" ili "ne". Većina je zaokružila "da".

Zakonodavci će morati novi nacrt zastave da pretoče u zakon, a ne očekuju se veći problemi jer su već uradili težak posao kod povlačenja stare zastave koju su neki željeli da zadrže.

Mississippi je bio bez zastave od kraja juna kada su zakonodavci odustali od posljednje državne zastave u SAD u kojoj je bio uključen znak Konfederacije - crveno polje preko koga je bio plavi znak X sa 13 bijelih zvijezdica. Tu zastavu su koristile grupe Ku Klux Klan i opšte je osuđena kao rasistička.

Nova zastava Mississippija ima državni cvijet na tamno plavoj pozadini sa crvenim crtama sa obje strane. Cvijet magnolije okružen je zvijezdicama koje predstavljaju Mississippi kao 20. državu SAD. Zastava takođe ima jednu zvijezdu napravljenu od rombova koja predstavlja domorodačke američke narode koji su tu živjeli prije nego što su drugi došli.

Decenijama je stara zastava usvojena 1894. dijelila stanovništvo te države, gdje crnci predstavljaju 38 odsto. Većina glasača je glasala da se zastava zadrži na izborima 2001, ali nekoliko gradova i okruga i svi javni univerziteti Mississippija prestali su da je koriste zato što je simbol Konfederacije.

Do ljetos većina članova skupštine Mississippija bila je nespremna da razmatra izmjenu zastave jer su smatrali da je tema suviše osjetljiva.

Međutim trend se promijenio kada su počeli protesti širom SAD poslije ubistva Afroamerikanca u rukama bijelog policajca u Minneapolisu. Konačna inicijativa da se promjeni zastava Mississippija došla je iz poslovnih, akademskih vjerskih i sportskih grupa.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG