Linkovi

U Louisiani otvorene ogromne poplavne brane na Mississippiju


U Louisiani otvorene ogromne poplavne brane na Mississippiju
U Louisiani otvorene ogromne poplavne brane na Mississippiju

Vojni inženjeri su otvorili ogromne otvore za skretanje i odvod poplavne vodene mase rijeke Mississippi, kako ne bi dovela u opasnost područja gradova New Orleans i glavnog grada Louisiane Baton Rougea

U američkoj saveznoj državi Louisiani, vojni inženjeri su otvorili ogromne otvore za skretanje i odvod poplavne vodene mase rijeke Mississippi, kako ne bi dovela u opasnost područja gradova New Orleans i glavnog grada Louisiane Baton Rougea. Propusni otvori Morganza su do sad bili otvoreni samo jednom, 1973. godine. Guverner Lousiane Bobby Jindal izjavio je da će otvaranje tih brana biti postupno i kontrolirano, kako bi se ostavilo dovoljno vremena žiteljima da se evakuiraju, kao i da se pruži prilika lokalnoj populaciji crnih medvjeda da se popnu na viša područja.

Otvaranjem tih poplavnih prolaza smanjit će se pritisak na brane nizvodno koje zaštićuju Baton Rouge i New Orleans, kao i brojne rafinerije i kemijske tvronice u donjem toku Missisipija. Medjutim, otvaranjem tih brana poplavit će se i desetci tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, s oko 25 tisuća stanovnika i jedanaest tisuća zgrada. Crveni Križ javlja da je osigurao brojna skloništa za prihvat žitelja koji će biti prisiljeni napustiti svoje domove možda i na nekoliko tjedana, sve dok se poplavne vode ne povuku. Predsjednik Obama planira sutra posjetiti polavljena područja, kao i grad Memphis u državi Teenessee.

XS
SM
MD
LG