Linkovi

Misija Mars rover 2020 slijeće na krater nazvan po bh. opštini


Ambasador Eric Nelson uručuje NASA-ino pismo načelnici Jezera Snežani Ružičić (Fotografija preuzera sa FB profila načelnice Ružičić)
Ambasador Eric Nelson uručuje NASA-ino pismo načelnici Jezera Snežani Ružičić (Fotografija preuzera sa FB profila načelnice Ružičić)

NASA planira da misiju Mars rover 2020 pošalje na krater Jezero, nazvan po jednoj bosanskohercgovačkoj opštini.

A danas je američki ambasador u BiH Eric Nelson načelnici opštine Jezero Snežani Ružičić i zvanično uručio pismo NASA-e.

Mala opština Jezero je smještena na rijeci Plivi u blizini Jajca.

Krater Jezero kao lokaciju sa slijetanje misije NASA je odabrala u novembru 2018. godine.

NASA objašnjava da krateri na Marsu za naučno istraživanje nazive dobijaju po malim gradovima i selima iz cijelog svijeta, stoji pismu koje je ambasador Nelson uručio načelnici Ružičić.

„Jedan mali krater je dobio ime Jezero 2007. godine, sasvim prikladno jer naučnici smatraju da je u krateru nekada bilo jezero u koje se slijevala voda prije nekoliko milijardi godina”, kaže se u pismu.

U pismu se dalje navodi da će Misija rover 2020. godine istraživati deltu praistorijskog jezera i okolni reljef radi boljeg razumijevanja geološke istorije tog područja i da će pokušati pronaći dokaze o postojanju praistorijskih mikroorganizama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG