Linkovi

Mirsada Hukić dobitnica Državne nagrade za uspjehe u nauci


Akademik prof. dr. Mirsada Hukić dobitnica je Državne nagrade za uspjehe u oblasti nauke na međunarodnom planu.

Vijeće za nauku koje djeluje pri Ministarstvu civilnih poslova po prvi put dodjeljuje ovakvu vrstu nagrade u Bosni i Hercegovini (BiH).

Ministar civilnih poslova BiH, Adil Osmanović istakao je značaj nauke kao pokretača društvenog razvoja, ali i važnost razvijanja svijesti i shvatanju opšte koristi razvoja nauke i tehnologije za društvo i pojedinca.

Osmanović je naglasio da država ni izbliza ne brine o nauci koliko bi trebala, u smislu izdvajanja sredstava kao podrške za razvoj nauke. Međutim, kako kaže, dodjela ovakvog priznanja ipak ima poseban značaj.

Svečanom dodjelom Državne nagrade za nauku želimo pokazati da BiH prepoznaje i cijeni uspjehe naših naučnika. Želimo pokazati da smo svjesni velikog truda, ustrajnosti i uloženog napora da bi se došlo do rezultata. Cijenimo da su naši naučni radnici i naši najbolji ambasadori. Dobitnica nagrade, uvažena profesorica Mirsada Hukić na najbolji način predstavlja našu zemlju u svijetu“, poručio je ministar.

Dobitnica nagrade, profesorica Mirsada Hukić, kaže da joj je posebno drago što je problem zenemarene nauke ipak prepoznat, te se nada da će BiH u budućnosti ipak više ulagati u nauku i naučne radnike.

Adil Osmanović i Mirsada Hukić
Adil Osmanović i Mirsada Hukić

Novinari me često pitaju da li mi je krivo što sam prije ušla u evropsku nego u našu akademiju. Ni govora! Ja sam bosanski proizvod, ova država je u mene uložila. Ne bi mene Evropa i svijet htjeli da me moja zemlja nije odgojila. Smatram da svi trebaju tako da misle. Pored posla, svoj sam život posvetila i edukaciji omladine. U njima u prvom redu razvijam ljubav za nauku, motiviram ih da istražuju i uvijek kažem da se sve isplati. Svašta mi možemo, samo treba da radimo. Ali nema pojedinačnog rada, on treba biti multidisciplinaran jer nauka je univerzalna i ne poznaje granice",

Profesorica iz sebe ima impresivnu karijeru naučnika, usmjerenu ka mikro svijetu.

Više od 30 godina intenzivno proučava morfologiju, fiziologiju i ekologiju mikroorganizama. Devedesetih godina se bavila proučavanjem hantavirusa u BiH, čime je dokazala i objasnila pojavu klinički blagih i težih oblika hemoragijske (mišije) groznice sa bubrežnim sindromom.

Specijalista je mikrobiologije i parazitologije, a dodatno se edukovala u oblasti imunologije i molekularne biologije. Jedanaest godina je radila kao šefica kliničke mikrobiologije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Redovna je profesorica na fakultetima u Tuzli i Sarajevu, a prije pet godina formirala je Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje „NALAZ“.

Članica je Europske akademije nauka i umjetnosti, Akademije nauka i umjetnosi BiH te mnogih drugih međunarodnih naučnih asocijacija.

Objavila je preko 330 naučnih i stručnih radova u časopisima i publikacijama širom svijeta, a autor i koautor 13 knjiga iz oblasti mikrobiologije, parazitologije i drugih naučnih oblasti.

Rezultati njenih radova su citirani preko 1000 puta u indeksiranim časopisima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG