Linkovi

25 godina mirovnih kampova u Splitu


foto: yupeace.org
foto: yupeace.org

Svakog ljeta više od 100 mladih, iz nekada zaraćenih država, desetak dana provodi zajedno, gradeći mirovnu mrežu. Kamp se dešava u Splitu, a ovogodišnji je označio i 25 godina njegovog mirovnog djelovanja.

“Uskoro ćemo se sigurno ponovo vidjeti!”; “Bilo je zadovoljstvo družiti se s tobom”; “Drago mi je da smo se upoznali” – samo su neke od rečenica koje su se mogle čuti, ne samo u Splitu, nego i na svakoj od stanica na kojoj se od grupe koju je činilo preko 130 mladih ljudi, morao odvajati grad za gradom, stoji na početku priče o ljetnjem kampu mladih u Splitu, koju objavljuje aktivistička platforma Mreža mira.

"Mladi iz Tuzle, Sombora, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Srebrenice i Vukovara ponovo su dvanaest dana proveli živeći mir i slaveći ljepotu života. Svi oni, njih oko 130 uz tim od oko 20 voditelja iz tri zemlje regiona, uspješno su implementirali svaku od, mjesecima ranije pripremljenih aktivnosti.", navodi se u saopćenju nakon kampa.

Poseban akcenat i ove je godine stavljen na mirovne aktivnosti koje su se doticale svih ratnih strahota, kao i utvrđenih i dokazanih činjenica o, još uvijek ne tako davnoj, prošlosti naroda ovog dijela Evrope. Mladi mirovnjaci tako su imali priliku upoznati se sa fotografijama ratnog foto-reportera Rona Haviva koji je za vrijeme rata u BiH, Hrvatskoj i Srbiji bio među rijetkim novinarima koji su u svijet slali informacije i fotografije o užasima kroz koje su ljudi ovih podneblja svakodnevno prolazili.

Mirovnjaci koji su ovog ljeta boravili u Splitu imali su priliku pogledati i seriju poučnih filmova o lakoj manipulaciji stanovništva različitih dijelova svijeta. Osim toga, pažnju mladih mirovnjaka ukrala su i svjedočenja trojice nekadašnjih logoraša koji su, iako nekoć neprijatelji, danas izgradili veliko prijateljstvo.

izvor: yupeace.org

XS
SM
MD
LG