Linkovi

Washington: Izložba koja otkriva manje poznatu stranu španskog slikara Joan Miro-a


Joan Miro je rođen u Barceloni 1893
Joan Miro je rođen u Barceloni 1893

1936. godine u Španiji je započeo građanski rat. Miro se preselio u Francusku, njegova djela su postala mračna. Dok se približavao Drugi svjetski rat, on se vratio u Španiju, koja je tada bila pod Francovom vladom.

Joan Miro, koji je umro prije gotovo 30 godina, jedan je od najpoznatijih evropskih slikara 20. og vijeka. Taj španski slikar je najpoznatiji po svojim apstraktnim slikama. Ali manje je poznato da su neka od njegovih djela bile reakcija na španski građanski rat, Drugi svjetski rat i 36 godišnju vladavinu generala Francisco Franca koja je okončana 1975. Velika izložba djela Joana Miroa se trenutno može vidjeti u washingtonskoj Nacionalnoj umjetničkoj galeriji.

Po prvi put, jedan muzej u Sjedinjenim državama prikazuje ono što je manje poznato o Mirou, a to je da su mnoge od njegovih slika bile odgovor na istorijske događaje, naročito španski građanski rat i dugogodišnju vladavinu generala Franca. Miro je rođen u Barceloni 1893. Ljeta je provodio na obiteljskoj farmi. Stoga je jedno od njegovih ranih djela nazvano Farma.

Postoje umjetnici koji su doista u samom vrhu, a jedan od njih je Miro i ovo je jedno od njegovih najboljih djela, kaže kustos Harry Cooper, koji je koordinator izložbe.

Slika farma odražava djetinjstvo provedeno na obiteljskoj farmi
Slika farma odražava djetinjstvo provedeno na obiteljskoj farmi

On kaže da je prvobitni vlasnik slike bio pisac Ernest Hemingway i da je njegova udovica sliku poklonila Nacionalnoj galeriji. Izložba je organizirana hronološki kako bi pokazala evoluciju umjetnika u apstraktnu umjetnost počevši 20. tih godina prošlog vijeka.

Postoji cijeli niz slika katalonskih seljaka, upravo u doba kada je španska vlada govorila Kataloniji da više ne može biti toliko nezavisna, da ne može koristiti vlastiti jezik niti vlastitu zastavu, kaže Harry Cooper.

1936. godine u Španiji je započeo građanski rat. Miro se preselio u Francusku, njegova djela su postala mračna. Dok se približavao Drugi svjetski rat, on se vratio u Španiju, koja je tada bila pod Francovom vladom. Ove male slike, poznate kao konstelacije, smatraju se njegovim izrazom potrebe da pobjegne.

Joan Miro pored jedne od svojih slika
Joan Miro pored jedne od svojih slika

Sa ovim konstelacijama on je postao poznat u Americi, jer neposredno nakon što ih je naslikao, uspio je da ih diplomatskom poštom pošalje u Ameriku gdje su bile izložene u jednoj privatnoj galeriji u New Yorku, kaže gospodin Cooper.

Serija naslikana 1940. nazvana je Ljestve bijega.

Mislim da se to odnosi na dvostruko kretanje uz ljestve u prostore imaginacije i fantazije, a onda silaženje niz te ljestve kako bi postao politički angažiran u određenim periodima.

Djela Miroa su ostala mračna. Alex Susanna je zamjenik direktora instituta Ramon Lull, koji promovira katalonski jezik i kulturu.

Prve godine Francove diktature bile su dosta teške jer su katalonski jezik i kultura bili potpuno zabranjeni. Vjerujem da je Miro tako nastojao pokazati duboku tamu koja se počinjala nadvijati nad poraženim društvom, kaže Alex Susanna.

Izložba se završava slikom nazvanom Spaljeno platno, naslikanom neposredno prije Francove smrti.

XS
SM
MD
LG