Linkovi

Ministar Šarović: Hrvatska krši međunarodne trgovinske obaveze


Mirko Šarović: Hrvatska diskriminiše uvoz iz BiH
Mirko Šarović: Hrvatska diskriminiše uvoz iz BiH

Nakon stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima Republike Hrvatske (RH), prema kojem su uvozne takse prema trećim zemljama, među kojima je i Bosna i Hercegovina (BiH), povećane sa 12 na 270 eura, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović, uputio je pismo Evropskoj komisiji (EK) tražeći hitno povlačenje ovog pravilnika.

Šarović je u pismu upućenom generalnom direktoru Direkcije EK za susjedstvo i pregovore o proširenju, Christianu Danielssonu, naveo da enormno visoka naknada koja je propisana ovim Pravilnikom, značajno umanjuje konkurentnost domaćih izvoznika, čime se dovodi u pitanje izvoz velikog broja vrsta voća i povrća na hrvatsko tržište.

Kako je u pismu naveo, Šarović smatra da je uvođenjem ove, neopravdano visoke naknade za pregled voća i povrća iz trećih zemalja, RH uvela neku vrstu necarinskih barijera u trgovini domaćim proizvodima.

„Također, ovim Pravilnikom Hrvatska je jasno stavila u neravnopravan položaj proizvođače voća i povrća iz Bosne i Hercegovine, kao i sam proizvod iz BiH, u odnosu na proizvođače i proizvod u Hrvatskoj, čime krši međunarodne trgovinske obaveze, pošto se uvoz diskriminiše“, nevedeno je u pismu.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH napominju da se RH kao članica Evropske unije (EU) obavezala na poštivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te je zbog toga dužna ukinuti izvozne carine i takse jednakog učinka u međusobnoj trgovini kao i sva količinska ograničenja izvoza i mjere jednakog učinka.

„S obzirom da se očigledno radi o uvođenju necarinskih barijera od strane hrvatskih nadležnih institucija, kao i o različitom tretiranju uvoznog i domaćeg proizvođača i proizvoda, tražimo da se preduzmu mjere i radnje koje će obezbjediti hitno stavljanje van snage gore pomenutog spornog Pravilnika“, stoji u pismu upućenom Evropskoj komisiji.

Zbog mjera u povećanju naknada za pregled uvoznog voća i povrća u Hrvatsku, Evropskoj komisiji su se u zajedničkom dopisu, pored BiH, obratile i ostale zemlje regiona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG