Linkovi

Mirko Šarović: BiH zaostaje za regijom po ulaganju u zapošljavanje


Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa

Bosna i Hercegovina (BiH) je zemlja u regiji koja najmanje ulaže u otvaranje radnih mjesta, rekao je danas Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Govoreći na ceremoniji dodjele tri miliona eura u grantovima u okviru projekta za zapošljavanje, Šarović je obrazložio da u BiH uopšte ne postoji razvijen sistem za podršku zapošljavanje.

Podsjeća da na nezaposlenost utječe slaba ekonomska aktivnost zemlje i nedostatak investicija. Ministar je naveo da je prošle godine svega 200 miliona eura investirano u BiH.

„I po tom osnovu smo na začelju regiona”, dodao je on.

BiH se nalazi na dnu evropske ljestvice po broju nezaposlenosti. Prema dokumentu Direkcije za ekonomsko planiranje, oko 513.000 građana je nezaposleno.

Šarović kaže da više od polovine mladih ulazi u broj nezaposlenih.

Projektom zapošljavanja kojeg finansira Evropska unije (EU) očekuje se otvaranje oko 600 radnih mjesta. Uz to, oko dvije hiljade građana trebalo bi proći programe dokvalifikacije i prekvalifikacije.

Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH, kazao je da određeni pokazatelji govore da se povećava broj zaposlenih, ali veoma sporo.

Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH
Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH

​„Previše je priče o nekim ustavnim krizama umjesto onome što građane najviše interesuje, a to su radna mjesta”, kazao je on.

Dodao je da bosanskohercegovačke vlasti nemaju usvojenu ažuriranu strategiju za zapošljavanje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG