Linkovi

Maloljetnik osudjen na 11 godina zatvora radi pružanja podrške ISIL-u


ISIL u Raqqi, Syria
ISIL u Raqqi, Syria

Tinejdžer u američkoj saveznoj državi Virginia je osudjen na 11 godina zatvora jer je vršio zavjeru i planirao da obezbijedi materijalnu podršku i resurse tzv. Islamskoj državi.

Radi se o 17 godina starom Ali Shukri Aminu, koji je pred saveznim sudom u junu mjesecu izjavio da jest kriv po optužnici , koja ga tereti za korištenje Twitter-a putem kojeg je slao riječi ohrabrenja, i savjete ISIL-u i pristalicama te militantne organizacije. s.

On je takodjer priznao da je pomagao Rezi Niknejadu, takodjer iz Virginije, da otputuje u Siriju i priddruži se ISIL-u.

"Današnja presuda pokazuje da svi oni koji se koriste društevnim medijima kao orudjem za pružanje podrške i resursa ISIL-u, bivaju identificirani , i sudjeno im je isto onako kako bi se sudilo onima koji se fizički pridruže militantima, i uzmu oružje u ruke,” izjavio je tužitelj Dana Boente.

Danas je takodjer u saveznoj državi Florida savezni sudija osudio kenijskog državljana Muhameda Huseina Saida na 15 godina zatvora jer je slao materijalnu podršku za tri militantne grupe: al-Qaida; al-Nusrah Front, u Iraqu; al-Shabab u Somaliji.

Said je takodjer pred sudom izjavio da je kriv, u maju, jer je primao novčane fondove od jednog drugog osumnjičenika, koji su bili namijenjeni grupi al Shabab. On je takodjer priznao da je nastojao regrutirati borce za terorizam, unutar Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG