Linkovi

Somalijci iz Minnesote osudjuju Al Shabab


Amerikanci somalijskog porijekla iz Minnesote izrazili su juče javno bijes i frustraciju nakon, istina nepotvrdjenih, izvještaja da su i neki iz njihove lokalne zajednice možda bili umiješani u nedavni napad na trgovački centar u Keniji, u kojem je poginulo najmanje 67 osoba.Regrutiranje mladih Amerikanaca od strane somalijskog al-Shababa, već dugo je jedna od velikih briga lokalne somalijske zajednice.

Ka Joog, organizacija mladih Amerikanaca somalijskog porijekla, sazvala je u Minneapolisu konferenciju za novinare - da bi javno osudili terorističku organizaciju al-Shabaab zbog napada na trgovački centar u Nairobiju i ubijanje nedužnih civila.

Navodi iz izvještaja da su neki od napadača bili iz Minnesote još nisu potvrdjeni, ali je poznata činjenica da je od 2007. godine izmedju 20 i 40 Somalijaca rodom, a Amerikanaca po državljanstvu, pristupilo al-Shababu u Somaliji, te da su neki tamo i poginuli, kako navode američke vlasti.

Lider organizacije Ka Joog, Mohamed Farah, naglašava da ogromna većina Somalijaca u Minnesoti i širom svijeta - ne podržava terorizam.On dodaje:

Svaka zajednica ima ono što zovemo "trulim jabukama“. Ali, znate, mi moramo osigurati da se ne ukalja slika divnih Somalijaca koji žive svuda širom planete.

Abdirizak Bihi, direktor Somalijskog Centra u Minneapolisu, kaže da je njegov nećak, Burhan Hassan, regrutovan od strane al-Shababa, u jednoj lokalnoj džamiji, 2008. godine.

Bio je mlad, radikaliziran, isprali su mu mozak, i onda su mu pomogli i da pobjegne i pridruži se al-Shababu.

Ta organizacija cilja na ranjive Somalijce, koji se u Americi osjećaju marginalizirani, kaže Bihi. I kad se taj dječak pridružio teroristima, njegova je porodica upozorila vlasti na opasnost koju predstavlja al-Shabab.

Uzdrmali smo al-Shabab time što smo ustali protiv njih i organizovali ostale porodice i nastavili upozoravati i američku vladu i medjunarodnu zajednicu da nas je i ovdje slijedio taj veliki problem.

Od tada, kaže on, uglavnom su uspješna njihova nastojanja u kontra-terorističkom regrutovanju mladih u tom kraju. Ali, nažalost, bilo je prekasno za spas Bihijevog nećaka, koji je poginuo u Somaliji, 2009.
XS
SM
MD
LG