Linkovi

MINISTRICA PENDEŠ: Aktiviraćemo Akcioni plan za članstvo u NATO-u


Dom armije u Sarajevu
Dom armije u Sarajevu

U Sarajevu je održan sastanak ambasadora NATO zemalja u Bosni i Hercegovini (BiH) sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vijeća ministara BiH, a prezentiran je napredak iz oblasti knjiženja perspektivne nepokretne vojne imovine.

Do kraja novembra, kako je rekla ministrica odbrane BiH, Marina Pendeš, očekuje se knjiženje dodatne tri lokacije, što će biti 31 od njih ukupno 63 lokacije na području BiH.

Pendeš je naglasila da se poduzimaju sve potrebne aktivnosti kako bi se riješio status onih lokacija koje su u privatnom vlasništvu.

Na sastanku se također razgovaralo o dodatnom angažmanu Oružanih snaga (OS) u konfliktnim područjima. Kako je rečeno, OS će do kraja godine povećati broj svojih vojnika u Afganistanu i Centralnoafričkoj republici.

Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH
Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH

„Kao država koja ipak ne raspolaže sa tolikim materijalnim i financijskim resursima, ipak je naše prisustvo Afganistanu i Centralnoafričkoj republici pokazatelj da smo kao zemlja, koja je nekad bila korisnik međunarodne mirovne pomoći, postali jedan od davatelja tako što sudjelujemo u mirovnim misijama“, istakla je ministrica.

Kada je riječ o Akcionom planu za članstvo (MAP) BiH u NATO, ministrica je kazala da u Ministarstvu odbrane i Vijeću ministara BiH postoji puni koncenzus i potpora da se završi ovaj proces u što skorijem vremenu.

"Uvjerena sam da ćemo aktivirati MAP za BiH, bez obzira što neki izražavaju sumnju za ovu implementaciju naših odluka", kazala je.

Pendeš je ambasadore također informisala o aktivnosti OS na uklanjanju mina i ostale nestabilne municije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG