Linkovi

Ministrica finansija SAD-a: Okončanje rata u Ukrajini "najbolja stvar" za oporavak ekonomije


Sekretarica za finansije SAD Janet Yellen prisustvuje ručku "Pandemijskog fonda", kao dio razgovora na samitu G20 u Nusa Dui, indonežanskom ostrvu-odmaralištu na Baliju, 13. novembra 2022.
Sekretarica za finansije SAD Janet Yellen prisustvuje ručku "Pandemijskog fonda", kao dio razgovora na samitu G20 u Nusa Dui, indonežanskom ostrvu-odmaralištu na Baliju, 13. novembra 2022.

Američka sekretarica za finansije Janet Yellen izvršila je snažan pritisak na Rusiju u ponedjeljak uoči samita G-20 u Indoneziji, rekavši da je najbolji način da se okonča svetski ekonomski nemir zaustavljanje rata u Ukrajini.

"Okončanje ruskog rata je moralni imperativ i najbolja stvar koju možemo da uradimo za globalnu ekonomiju", rekla je Yellen novinarima dok se sastala sa francuskim kolegom Brunom Le Maireom u Nusa Dui, na ostrvu Bali.

Visoke cijene goriva i hrane su među glavnim pitanjima o kojima će se raspravljati na samitu, a nekoliko zemalja G-20 je izbjeglo ekonomsku bol.

Yellen se nada da će formirati diplomatski pritisak za okončanje rata kriveći Rusiju.

Domaćin Indonezija je pozvala na pregovore i mirno rješenje sukoba, ali je, poput drugih članica G-20 - Kine, Južne Afrike i Indije - uglavnom izbjegavala da direktno kritikuje Rusiju.

Očekuje se da će se na samitu razgovarati i o potrebi produženja sporazuma uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija koji bi omogućio bezbjedan tranzit vitalnog ukrajinskog izvoza žitarica i đubriva kroz Crno more.

Ukrajina je jedan od najvećih sjvetskih proizvođača oba proizvoda. Činilo se da je ruski predsjednik Vladimir Putin napustio sporazum, ali se suočio sa oštrom reakcijom zemalja u razvoju.

Trenutni sporazum ističe 19. novembra. Le Maire je istakao potrebu da se suprotstavi efektima ruske invazije, prvesntveno na rastuće cijene goriva u Evropi.

"Stvarno mislim da je prvo pitanje koje imamo na stolu kako da spustimo cijene energenata i kako da se riješimo inflacije", rekao je on.

XS
SM
MD
LG