Linkovi

Ministri vanjskih poslova EU raspravljeće o BiH


Situacija u Bosni i Hercegovini nakon opštih oktobarskih izbora biće predmet rasprave na predstojećem sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Evropske Unije, saznaje RSE iz dobro obaveštenih izvora.

Radi se o insistiranju Hrvatske da se o BiH raspravlja na ministarkom nivou a ovu incijativu su podržale zemlje koje pripadaju Višegradskoj grupi (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka).

Ne očekuje se usvajanje zakljčaka, ali se najavljuje debata oko svih pitanja koja su u vezi sa situacijom u BiH, uključujući post-izbornu situaciju i pitanje reformi.

O Bosni i Hercegovini se raspravljalo u protekla dva dana na nivou stalnih predstavnika EU međutim, prema našim saznanjima, neuspeli su napori da se približe stavovi kako bi se izašlo sa zajedničkim saopštenjem EU zbog, hrvatskog tvrdog stava da “hrvatski predstavnik u predsedništvu, treba da predstavljati Hrvate, a ne sve narode”.

Inače hrvatski političari su u nekoliko navrata u Briselu naglasili da načelo ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda ima smisla jedino ako svi imaju predstavnika u trojnom predsedništvu, uključjući Hrvate.

Izborom Komšića Hrvatska smatra da je ukinuto pravo da Hrvati imaju svog predstavnika.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG