Linkovi

Ministri odbrane EU razmatraju slanje municije Ukrajini


Ukrainski vojnici ispaljuju granatu iz haubice ka ruskim položaima nedaleko od Bakhmuta, mjesta najžešćih borbi, u regionu Donjecka, Ukrajina, 7. marta 2023.
Ukrainski vojnici ispaljuju granatu iz haubice ka ruskim položaima nedaleko od Bakhmuta, mjesta najžešćih borbi, u regionu Donjecka, Ukrajina, 7. marta 2023.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije okupili su se u srijedu u Stockholmu, a visoko na njihovom dnevnom redu je cilj da se ukrajinskim snagama obezbijedi više municije.

Obraćajući se novinarima uoči sastanka, estonski ministar odbrane Hanno Pevkur založio se za to da zemlje EU obezbijede novac za zajedničku nabavku municije za Ukrajinu, tvrdeći da će napori povećati kapacitet industrije i pomoći bezbjednosti EU u budućnosti.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell rekao je novinarima da pored zajedničkih napora da prošire kapacitete odbrambene industrije, članice EU takođe treba da kratkoročno obezbijede municiju Ukrajini iz svojih postojećih zaliha.

On je rekao da bi slanje onoga što je sada dostupno moglo da bude obavljeno za nekoliko nedjelja.

"Pitanje je kako obezbijediti municiju koja je Ukrajini potrebna da nastavi da brani", rekao je Borrell.

Ukrajina je posebno tražila od saveznika da obezbijede više artiljerijskih granata od 155 milimetara.

Borbe u Bakhmutu

Šef plaćenika ruske grupe Wagner Jevgenij Prigožin rekao je u srijedu da su njegove jedinice preuzele kontrolu nad istočnim dijelom grada Bakhmuta.

Rusija već mjesecima pokušava da zauzme grad u Donjeckoj pokrajini na istoku Ukrajine.

Prigožin je rekao da snage Wagnera kontrolišu sve okruge istočno od rijeke Bakhmutke, što bi predstavljalo otprilike polovinu grada.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da je zauzimanje Bakhmuta važno za pokretanje daljih ofanzivnih operacija u regionu.

Ukrajinski lideri su poslednjih dana rekli da nameravaju da nastave borbe u Bakhmutu.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija Reuters i AP.
XS
SM
MD
LG