Linkovi

Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Još nema odluke o vizi za kosovske košarkaše


Ministar vanjskih poslova Igor Crnadakt reba da odgovori na zahtjev za izdavanje vize košarkašima Kosova
Ministar vanjskih poslova Igor Crnadakt reba da odgovori na zahtjev za izdavanje vize košarkašima Kosova

U petak inače ističe trodnevni rok u kojem ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak treba da odgovori na zahtjev za izdavanje vize, da vizu odobri ili ne.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, na upit Radija Slobodna Evropa odgovorilo je "da još nema odluke o izdavanju viza za ulazak u BiH" košarkaša Kosova, koji su trebali da u Sarajevu učestvuju na Evropskom prvenstvu za košarkaše do 16 godina u diviziji B.

Oni još čekaju na vizu za BiH i kako su rekli za Radio Slobodna Evropa, ponovo će u petak u Ambasadi BiH u Skoplju provjeriti da li im je viza odobrena.

Ministar Crnadak demantovao je ranije medijske navode da im je odbio dati vize, već je od Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH zatražio potvrdu kao dokaz da kompletan Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH, uključujući i predstavnike iz Republike Srpske, stoje iza turnira.

Tu potvrdu je Košarkaški savez u četvrtak i poslao Ministarstvu vanjskih poslova, rečeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Košarkaškog saveza BiH.

"Upozoravamo javnost da bi neizdavanje viza selekciji Kosova moglo nanijeti nesagledivu štetu Košarkaškom savezu BiH, ne samo zbog mogućih sankcija, nego i buduće saradnje sa FIBA-om koja je u prošlosti imala mnogo razumijevanja za Košarkaški savez BiH, te nam pružala vrijednu podršku", navedeno je u saopštenju.

Zato su pozvali Ministarstvo vanjskih poslova BiH na hitno izdavanje viza za košarkaše sa Kosova.​

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG