Linkovi

Ministar zdravstva: Odluka o pilulama za abortus 'nije Amerika'


SAD: Slučaj pilule protiv abortusa
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Slučaj pilule protiv abortusa

Najviši državni zdravstveni zvaničnik rekao je u nedjelju da sudska presuda kojom se ograničava dostupnost glavnog lijeka koji se koristi u pobačaju "nije Amerika" i ne isključuje prkošenje naredbi sudije ako je potrebno.

"Želimo da sudovi ponište ovu nepromišljenu odluku", rekao je Xavier Becerra, sekretar za zdravstvo predsjednika Joea Bidena, za "State of the Union" za CNN. „Želimo da žene i dalje imaju pristup lijeku koji je dokazano siguran. Milioni žena koristili su ovaj lijek širom svijeta.”

Naglasio je da za sada žene imaju pristup lijeku za abortus Mifepriston nakon što je savezni sudija u Teksasu, imenovan od Donalda Trumpa Matthew Kacsmaryk, stavio svoju odluku od petka na čekanje na sedam dana kako bi savezni zvaničnici mogli podnijeti zahtjev. Lijek je 2000. godine odobrila Uprava za hranu i lijekove, koju nadzire Odjel za zdravstvo i ljudske usluge na čelu sa Becerrom.

"Za dobro Amerike i za dobro žena, moramo pobijediti u ovome", rekao je.

Biden je rekao da će se njegova administracija boriti protiv presude u Teksasu. Kacsmarykov nalog na 67 stranica dao je vladi sedam dana za žalbu.

“Namjeravamo učiniti sve kako bismo bili sigurni da im bude dostupan ne samo za nedelju dana, već da idemo naprijed, tačka, jer je Mifepriston jedan od najsigurnijih i najefikasnijih lijekova koje smo vidjeli u posljednjih 20 godina kako bi pomogli ženama u zdravstvenoj zaštiti, posebno brizi o abortusu”, rekao je Becerra.

Upitan da li može preporučiti da FDA ignoriše zabranu, Becerra je rekao: "Sve je na stolu."

Sekretar za zdravstvo i ljudske usluge Xavier Becerra
Sekretar za zdravstvo i ljudske usluge Xavier Becerra

Postoji neizvjesnost oko pristupa najčešće korištenoj metodi abortusa u Sjedinjenim Državama nakon dvije odvojene i suprotstavljene sudske presude u Teksasu i Washingtonu o legalnosti Mifepristona.

Kacsmarykova odluka kojom se naređuje obustavljanje federalnog odobrenja Mifepristona poništila je decenije naučnog odobrenja. Ali presuda američkog okružnog sudije Thomasa O. Ricea, imenovanog od Baracka Obame, u državi Washington u skoro isto vrijeme, naložila je američkim vlastima da ne unose nikakve promjene koje bi ograničile pristup lijeku u najmanje 17 država u kojima su demokrate tužile nastojanje da se ograniči dostupnost.

Becerra je rekao da bi Kacsmarykova naredba mogla imati strašne posljedice za legalnost bilo kojeg lijeka odobrenog od FDA, kao što su vakcine, inzulin ili novi lijekovi za Alchajmerovu bolest koji dolaze na tržište jer nastoji "okrenuti naglavačke" cijeli proces odobrenja FDA.

Bivši državni tužilac Kalifornije priznao je "dobre šanse" da će o slučaju na kraju odlučiti Vrhovni sud, koji je prošle godine poništio Roe protiv Wadea i ograničio pristup abortusu širom zemlje.

„Ako sudija odluči da svoje preferencije, svojim ličnim mišljenje zamijeni mišljenje naučnika i medicinskih stručnjaka, koji lijek ne podleže nekoj vrsti pravnog osporavanja? Zato moramo ići na sud”, rekao je.

Aludirajući na Kacsmaryka, sekretar kabineta je rekao: „Ono što ste vidjeli kod tog jednog sudije u tom jednom sudu, u toj jednoj državi, to nije Amerika. Amerika ide po dokazima. Amerika radi ono što je pošteno. Amerika radi ono što je transparentno i možemo pokazati da je ono što radimo je pravih razloga.”

Pojavljujući se nakon Becerre na CNN-u, predstavnik Tony Gonzales, R-Texas, rekao je "važno je da se brinemo o ženama" i da imamo "stvarne rasprave o zdravstvenoj zaštiti žena", ali "odmaknite se od razgovora o abortusu. Žene imaju mnogo više drugih problema od samog pobačaja. ... Hajde da pričamo o drugim stvarima koje se dešavaju na ovom svijetu.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG