Linkovi

Sergej Lavrov: Podržavamo suverenitet i integritet BiH, i nikad ne preporučujemo za koga da se glasa


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov se sastao sa članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, Sarajevo, 21. septembar 2018.
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov se sastao sa članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, Sarajevo, 21. septembar 2018.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je danas u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini (BiH).

Nakon sastanka sa trojicom članova Predsjedništva BiH i ministrom vanjskih poslova BiH, ruski šef diplomatije je u obraćanju rekao da Rusija podržava suverenitet i integritet BiH.

Lavrov navodi da Rusija ne podržava neku od političkih stranaka u BiH: „Mi nikad nikome ne preporučujemo za koga da glasa.”

On cijeni to što je BiH zainteresovana za jaču saradnju sa Rusijom, dodavši da i Rusija ima isti interes. Između BiH i Rusije u stalnom porastu je robna razmjena, posebno izvoz voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju, navodi Lavrov.

Posebni odnosi

Sastanak ministara vanjskih poslova Rusije i BiH, Sergeja Lavrova i Igora Crnadka, Sarajevo, 21. septembar 2018.
Sastanak ministara vanjskih poslova Rusije i BiH, Sergeja Lavrova i Igora Crnadka, Sarajevo, 21. septembar 2018.

Dosadašnja saradnja Rusije i BiH se ogleda kroz aktivnih 40 sporazuma, a plan je da dogovaraju nove saradnje, kaže Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Kako navodi, potpisanim Planom konsultacija između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Rusije definisane su zajedničke aktivnosti za 2019. i 2020. godinu.

Crnadak se raduje što će Lavrov, pored Sarajeva, posjetiti Istočno Sarajevo i Banja Luku.

„Republika Srpska i Rusija imaju jedan poseban odnos koji nije prepreka razvoja odnosa s Bosnom i Hercegovinom”, rekao je Crnadak.

Crnadak je saopštio da BiH i Rusija imaju dobru saradnju na međunarodnoj sceni i uvjeren je da će tako i dalje biti.

„Mi smo prenijeli da se naše pozicije neće mijenjati kod onih stvari od velikog značaja za Rusiju, kao što je pitanje sankcija prema Rusiji, kao što su pitanja koja se tiču Kosova i NATO-a”, rekao je ministar Crnadak.

Predsjedništvo BiH je prva na listi institucija koju je Lavrov posjetio u okviru službenog dolaska u BiH. On se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem, Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem.

Javnosti se nakon sastanka u Predsjedništvu BiH, obratio Mladen Ivanić, rekavši da je Lavrov poručio da Rusija stoji iza Dejtonskog sporazuma, a što znači cjelovite BiH, ali i da je protiv demonizacije entiteta Republika Srpska.

„Ne vidim ko uopšte može imati primjedbu na tu vrstu političke poruke”, rekao je Ivanić.

Ivanić je, kaže, uvjeren da Rusija ne podržava niti jednu političku opciju u BiH i da to nije cilj dolaska Lavrova.

„To što neko pokušava da zloupotrijebi u svoju korist, to više govori o kulturi domaćina i onoga ko unutar BiH te stvari pokušava da iskoristi”, kaže Ivanić.

O drugim temama razgovora, javnost je informisana putem saopćenja.

„Iskazan je interes za promociju bh. privrede u Rusiji i mogućnosti otvaranja bh. tržišta za potencijalne investitore i ruske kompanije”, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Sastanak Lavrov - Dodik

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov susreo se sa predjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom Republike Srspke Željkom Cvijanović, Banja Luka, 21. septembar 2018.
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov susreo se sa predjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom Republike Srspke Željkom Cvijanović, Banja Luka, 21. septembar 2018.

Posljednja stanica službene posjete Lavrova BiH je Banja Luka i razgovor sa entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom, koji je na konferenciji za novinare rekao da je zahvalan Rusiji na prinicipjelnom stavu u pogledu Dejtonskog sporazuma, odbacujući tvrdnje da „o lošem uticaju Ruske Federacije ovdje”.

„Ruska Federacija je za nas prijatelj”, dodao je Dodik.

Lavrov je rekao da se Rusija zalaže da razvija odnose u svim oblastima, od ekonomije i investicija pa do humanitarnih aktivnosti, dodavši da na porast robne razmjene između BiH i Rusije utiče značajan izvoz iz entiteta Republika Srpska u Rusiju.

​O Lavrovom dolasku uoči izbora

U razgovoru za Glas Amerike uoči dolaska Lavrova u BiH, profesor geopolitike na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak je rekao da ne smatra da će Lavrov, čija posjeta dolazi u vrijeme kampanje pred oktobarske izbore, podržati neku od političkih stranaka, obzirom da će sastati i sa Crnadkom i sa Dodikom, koji su politički protivnici.

„Tako da ta ideja o o uticanju na izbore u smislu davanja preferencije jednoj političkoj opciji čisto loigčki ne može da stoji”, kaže Ćurak.

Ćurak: Poizicija Rusije u BiH nije pozitivna, ali ni dramatično negativna
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Za Edwarda Jospeha, stručnjaka za Balkan i vanjsku politiku Sjedinjenih Država sa Instituta za napredne međunarodne studije pri Univerztitetu Johns Hopkins, nije sporno da će posjeta Lavrova uticati na Opšte izbore u BiH koji će biti održani za dvije sedmice.

„Sigurno će imati utjecaj, ali za sada ne znamo kakvu poruku će nositi”, kazao je Joseph u razgovoru za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG