Linkovi

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH razriješen dužnosti nakon hapšenja početkom decembra


Bosnia and Herzegovina - Meeting of the Minister for Human Rights and Refugees of Bosnia and Herzegovina (BiH) Miloš Lučić
Bosnia and Herzegovina - Meeting of the Minister for Human Rights and Refugees of Bosnia and Herzegovina (BiH) Miloš Lučić

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija prihvatio je ostavku i razriješio sa dužnosti ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića.

Ova odluka je objavljena u Službenom glasniku BiH.

Miloš Lučić, se nalazi u kućnom pritvoru, nakon što su ga uhapsili službenici Državne agencije za istragu i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA BiH) 6. decembra.

Osumnjičen je za nezakonito trošenje sredstava namijenjenih za reprezentaciju, da je nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, zloupotrebe pri zapošljavanju i niz drugih nezakonitosti.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da SIPA pretresa kancelarije koje je koristio ministar, mjesta boravka osumnjičenog i druge objekte.

"Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, povezano s više koruptivnih kaznenih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe", potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz državnog tužilaštva 6. decembra.

Lučiću se zabranjuje i sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim u istom krivičnom postupku, kao i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva BiH u ovom krivičnom predmetu.

U aprilu ove godine službenici SIPA-e su uhapsili Miloša Nikolića, pratioca ministra Lučića i službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, policijske agencije nadležne, pored ostalog, za osiguranje tzv. VIP osoba, ambasada i dužnosnika BiH kojima se odobri policijsko osiguranje.

Nikolić je uhapšen u prodaji deset kilograma droge "spida" i osumnjičen je za organizirani kriminal, proizvodnju i promet opojnim drogama kao i zloupotrebu službenog položaja.

Lučić je imenovan za ministra u maju 2020. godine.

XS
SM
MD
LG