Linkovi

Ministar Jandroković: "Hrvatsko-američki odnosi nikad nisu bili bolji"


Ministar Jandroković: "Hrvatsko-američki odnosi nikad nisu bili bolji"
Ministar Jandroković: "Hrvatsko-američki odnosi nikad nisu bili bolji"

Za posjeta Washingtonu, hrvatski ministar vanjskih poslova rekao je da odnosi s SAD-om nikad nisu bili bolji i sadržajniji te je najavio jačanje gospodarske suradnje sa Sjedinjenim Državama i potpisivanje Sporazuma o otvorenom nebu

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar vanjskih poslova i europskih integracija, Gordan Jandroković danas se u Washingtonu sastaje s državnom tajnicom Hillary Clinton. Prije tog susreta, ministar Jandroković govorio je za Glas Amerike o hrvatsko-američkim odnosima te dosadašnjim sastancima sa senatorima i kongresnicima na Capitol Hillu.

Ministar Gordan Jandroković sastao se sa senatoricom Jeanne Shaheen iz Pododbora za europska pitanja u Odboru Senata za vanjsku politiku. Susreo se i s američkim senatorom hrvatskog podrijetla Markom Begichem te zastupnikom Danom Burtonom iz Odbora Zastupničkog doma za vanjsku politiku. Ministar Jandroković izjavio je da je zaključak ovih sastanaka da su hrvatsko-američki odnosi – odlični:

"Zajednička je ocjena da su oni na visokoj razini – usudio bih se reći da ti odnosi nikada nisu bili bolji i sadržajniji. Potvrda tome je moj posjet, ali isto tako i posjet ministra obrane, gospodina Božinovića, skorašnji posjed Sjedinjenim Državama ministra Karamarka, a ovdje je i sada i naše parlamentarno izaslanstvo. Mi smo konstatirali da su naši politički odnosi zaista izvrsni, ali i jedna i druga strana je zainteresirana za jačanje gospodarske suradnje."

Hrvatski se ministar posebno zahvalio svojim domaćinima za američku potporu Hrvatskoj u vezi s budućim članstvom u Europskoj uniji. Upitali smo ga u čemu se konkretno ta podrška sastoji. Ministar Jandroković je odgovorio:

"Američka potpora je konstantna i vrlo snažna. Podsjetio bih na hrvatski ulazak u NATO savez, gdje smo zaista u Americi imali jednog snažnog prijatelja, a tako i sada, kada Hrvatska završava svoje pregovore o ulasku u Europsku uniju - s obzirom da je Amerika zainteresirana za stabilizaciju prostora Jugoistočne Europe. Ta stabilizacija dogodit će se upravo kroz europeizaciju tog prostora. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju svakako je bitan čimbenik u svemu tome, i sa svoje strane, na čitav niz načina, Sjedinjene Države pomažu u tom procesu."

Ministar Jandroković je najavio održavanje hrvatsko-američkog regionalnog trgovinskog i investicijskog foruma u Dubrovniku u travnju. Tim će se skupom odati počast Ronu Brownu, američkom ministru trgovine koji je prije 15 godina tragično poginuo u zrakoplovnoj nesreći u blizini Dubrovnika. U vezi ukupnih hrvatsko-američkih odnosa – a prije današnjeg susreta s državnom tajnicom Hillary Clinton – ministar Jandroković je govorio o gospodarskoj suradnji:

"Očekujemo da će budućnost donijeti više američkih investicija u Hrvatskoj. Naravno, s naše strane, mi moramo pripremiti uvjete, moramo promijeniti i popraviti pozitivno ozračje. Vezano za strane investicije – potpisat ću s državnom tajnicom Clinton i Sporazum o otvorenom nebu između Hrvatske i Sjedinjenih Država, što znači da će vrlo skoro krenuti direktni letovi između Hrvatske i Amerike. To je, sasvim sigurno, izvrsna vijest i za poslovne ljude, a i za povećanje broja turista, kojih je u prošloj godini bilo 130 tisuća iz Sjedinjenih Država u Hrvatskoj."

XS
SM
MD
LG