Linkovi

Pariz kakvog više nema


Pariz kakvog više nema
Pariz kakvog više nema

Draž jednog prošlog vremena - tema je Woody Allenovog filma PONOĆ U PARIZU. Ovaj poznati i priznati filmski autor “zamrznuo” je idiličnu sliku Pariza, da bi jednu sasvim ličnu priču ispričao upravo u gradu koji nas već vijekovima uči da, koliko god glorifikovali prošlost, ipak je najbolje živjeti u sadašnjosti.

Gil, američki scenarista i njegova vjerenica Inez na romantičnom su putovanju u Pariz. Gil je obuzet svojm djevojkom, ali po svemu oni žive u dva različita svijeta. On želi da živi boemski život u Parizu i da tu piše romane. Ona je okrenuta materijalnim dobrima, impresionirana statusom i veoma vezana za svoje ultra-konzervativne roditelje. Ustvari, na put u Pariz oni su i pošli sa njenim roditeljima, jer njen otac u Francuskoj planira da zaključi veliki posao.

Veza izmedju Gila i Inez počinje da se gubi. Sve postaje još gore kad Inez sretne svoje stare prijatelje: drugaricu sa fakulteta i njenog zaručnika Paula, profesora na Sorboni, i pretencioznog sveznalicu. Gil više ne može da podnese Paula. Želi da bude sam. I dok luta starim i čudnovatim pariškim ulicama, sat odzvoni ponoć.

Odjednom, kao u vremeplovu, on je vraćen u dvadesete godine prošlog vijeka. Na nekoj zabavi, sreće Pabla Picassoa, Salvadora Dalija i Ernesta Hemingwaya. Zaljubljuje se, ovaj put istinski, u, navodno, Picassoovu ljubavnicu, koju glumi Marion Cotillard. Svake noći, Gil se vraća u tu magičnu prošlost i svakog se jutra budi u 21. vijeku. Woody Allen ovu bajku priča duhovito i sa komičkim olakšanjima, a istovremeno nam nudi jedan zaista magični Pariz:

- Želio sam da taj grad emocionalno otkrijem, onako kako sam ga ja osjetio. Nije mi bilo važno koliko je ta slika realna ili šta prikazuje.., jedino sam želio da to bude Pariz kako sam ga ja vidio, Pariz kroz moje oči.

Da bi portretirao velike intelektualce tog vremena, reditelj je angažovao vrhunske glumce, poput Adriana Brody-a koji glumi Salvadora Dalija. Uz velike zvijezde, pojavljuje se i prva dama Francuske, Carla Bruni, u maloj ulozi muzejskog vodiča.

Kao i Pariz sam, i film isprva očara gledaoca. Medjutim, slika vječnog Grada Svjetla u potpunom je raskoraku sa dijalozima kojima nedostaje istinske dubine. Owen Wilson, kao Gil, kopira stil glume samog Woody Allena toliko da to odvraća pažnju od filma. Kao da gledamo mladog Woody Allena. Rachel McAdams glumi Inez. Ona jeste uvjerljiva kao razmažena goropadnica, ali je njena izvedba ipak suviše teatralna. U filmu ima mnogo sjajnih trenutaka i magije pariške noći. Ali, kao ni bilo koja iluzija, ni ovaj film neće dugo opstati.

XS
SM
MD
LG