Linkovi

SAD: Mladi glasači bi mogli odlučiti o ishodu predsjedničkih izbora


Ostalo je samo četiri mjeseca do izbora novog američkog predsjednika, a jedna grupa glasača ovih dana privlači veliku pažnju--to su glasači u dobi od 18 do 35 godina. To je demografska grupa za koju analitičari kažu da bi mogla odlučiti o ishodu ovogodišnjih izbora. Ali kako izvještava novinarka Glasa Amerike Alexa Lamanna, mnogo toga će zavisiti od toga da li će oni uopće izaći da glasaju.

Niko gotovo da nije mogao ni zamisliti da će mladi glasači pružiti tako entuzijastičnu podršku 70-to godišnjem senatoru iz Vermonta Berniju Sandersu. Ovogodišnja izborna sezona bi mogla na birališta privući jedan od najvećih brojeva mladih glasača u dobi od 18 do 35 godina nakon kampanje predsjendika Obame 2008. Jake Stevens kaže da je osjetio povezanost kada je čuo govor Bernija Sandersa.

Bernie se kandidirao i pomislio sam: Pa ovaj čovjek zapravo predstavlja ono u šta ja vjerujem, kaže Jake.

Ali sada kada Sanders više nije kandidat, mnoge od njegovih bivših pristalica kažu da su im ostavljena dva izbora koji nimalo nisu omiljeni.

Mislim da nijedan od njih nije dobar izbor, te se sve svodi da se izabere najbolji, kaže Charles Napper.

To je težak izbor za mlade, koji su poznati da ne žele izaći na birališta na dan izbora. Ali izbori ove godine bi mogli imati znatne posljedice za mlade. Profesorica političkih nauka Beatriz Cuartas vjeruje da je ta demografska grupa svjesna te činjenice.

Znam da se mladima može vjerovati i oni će uraditi pravu stvar za svoju zemlju, jer šta god se desi danas, to će odlučiti njihovu budućnost, kaže Beatriz Cuartas.

Za neke mlade glasače, izbor 2016 bi se mogao svesti na izbor manjeg od dva zla.

S obzirom na dva kandidata, očigledno je da će to biti veoma važni izbori za budućnost. Svaki od njih ima veoma drugačiju poruku, i mi ćemo biti ti koji će do kraja života živjeti sa odlukama koje se sada donesu, kaže Jesse.

Dok je broj mladih dobi 18-36 godina danas gotovo isti kao i takozvanih baby boomera, odnosno onih rođenih u periodu između 1946 i 1964, profesorica Cuartas kaže da bi mlada generacija mogla biti odlučujuća politička snaga u novembru.

Potrebno je da mladi izađu i masivno daju svoj glas, bez obzira šta je on, mi želimo čuti šta vi imate reći.

Utrka za Bijelu kuću se zakuhtava i mladi će imati moć da izaberu njenog sljedećeg stanara. Ali da li će izaći na birališta je dio važnog pitanja na koje ćemo dobiti odgovor u novembru.

XS
SM
MD
LG