Linkovi

Sve više seksualnih napada u oružanim snagama


The Pentagon
The Pentagon
U nedavno objavljenom izvještaju Pentagona se kaže da broj seksulanih napada u vojsci i dalje raste. Procjenjuje se da se broj incidenata, od posegnuća za drugom osobom, do silovanja, povećao za 37 posto prošle godine. Žrtve su i muškarci i žene. Ovo je uzrokovalo da Pentagon, - i neovisni aktivisti - zahtijevaju velike promjene u američkoj vojsci.


Trenutno u vojsci radi više žena nego ikada prije. Kako broj žena na aktivnoj dužnosti raste, tako rastu i izvještaji o seksualnim napadima. No, rastu i pozivi da se učini nešto po tom pitanju.Predsjednik Barack Obama:

To ne samo da je zločin, nego je sramotno, i to našu vojsku čini manje efikasnom nego što može biti. Kao takva, ta je pojava opasna po našu nacionalnu sigurnost.

Malo ko to dobro razumije kao Jenny McClendon, vojnik veteran koju je silovao njen pretpostavljeni dok je služila u američkoj mornarici. Ona sada radi u grupi koja se zalaže za promjene, nazvanoj Zaštitite one koji nas brane. Jenny McClendon govori:

Ako ne možete vjerovati ljudima za koje radite, koji nemaju vaš najbolji interes na umu, ako ne možete vjerovati da vas vaš pretpostavljeni neće napasti, onda ne vjerujete niti svojoj jedinici - a to onda znači podijeljenu vojnu jedinicu.

U aktivnoj službi u vojsci je danas više od 14 posto žena, a za oružane snage to predstavlja novi izazov da se stvori takva atmosfera u kojoj muškarci i žene mogu raditi i živjeti jedni uz druge , održavajući profesionalni odnos.

Vojska se pokušala boriti protiv seksualnih napada reklamnim kampanjama i treninzima koji su podučavali i osjetljivost na takve situacije, i poboljšani sistem da se napadi i slično mogu prijaviti. Medjutim, saznanja da su neki koji su odgovorni upravo za treninge, navodno bili počinitelji napada, bi mogla nanijeti štetu naporima da se stvari poprave. Takav je slučaj pukovnika Jeffreya Krusinskog, čelnika jedinice zračnih snaga za spriječavanje seksualnih napada - koji je sada optužen da je u Pentagonu napastvovao jednu kolegicu. McClendonova vjeruje da je došao trenutak za duboke kulturne promjene. Sjeća se kako je prije kojih 12 godina bilo prihvatljivo da vojnici - muškarci jednostavno kažu da ne žele raditi sa ženama. Ona dodaje:

Kada je takvo što dozvoljeno, onda se stvara atmosfera koja prihvaća i seksualne napade i silovanje. Moramo takav stav dovesti u pitanje. Ljudi moraju glasno kazati da se ne može reći: Ne želim raditi sa ženama. Ako ne želite raditi sa ženama, idite iz vojske!

Prošle godine je bilo , prema procjenama, 26 hiljada seksualnih napada ; stoga američki Kongres razmatra strožije kazne za takvo ponašanje u vojsci. Aktivisti pozdravljaju takav potez. McClendonova kaže da će se stvaranje raznolikije i neutralnije atmosfere u vojnim redovima na kraju realizirati, kako se više žena bude prijavljivo u vojsku.
XS
SM
MD
LG