Linkovi

SAD: Seksualno zlostavljanje u američkoj armiji zlo koje traje


Američka armija jako mnogo polaže na čvrsto povjerenje između pojedinaca. Seksulno zlostavljanje i napadi ozbiljno ugrožavaju to povjerenje. Sada, kada žene čine 14 odsto ukupnog vojnog sastava, silovanje je postalo krupno pitanje.

Pripadnice i pripadnici svih vidova vojske Sjedinjenih Država, žrtve seksualnih napada, jučer su u Wahingtonu otvoreno govorili o vlastitim bolnim iskustvima. Njihovo okupljanje dio je niza novih napora i aktivnosti unutar američke vojske da preduprijedi i eliminira seksulno motivirana zlostavljanja i napade.

Za Jennifer Riveru, trenuci opuštanja uz njenog papagaja, su trenuci bijega od noćne more silovane djevojke. Desilo se to tokom vojne službe u Južnoj Koreji. Prećutala je taj, po nju, grozni čin, plašeći se izvjestiti nadređenog oficira:

„Taj oficir prisiljavao me je na teški rad i kada mi je bilo najteže. ne bi ništa vrijedilo, ne bi ništa poduzeo povodom silovanja.“

Elizabeth Lyman silovana je u 11 tjednu trudnoće:

„Moj krevet je bio sav krvav. Mislila sam da je silovatelj ubio i moju bebu. Bila sam sleđena.“

Nije se desilo najgore i beba je sada dobro.

Jennifer Rivera i Elizabeth Lyman su, uz druge žrtve silovanja, bile učesnice spomenute rasprave o promjenama odnosa prema seksulnom zlostavljanju u američkoj armiji.

Tokom protekle godine, prema armijskim izvještajima, desilo se 3200 takvih slučajeva. Prema procjenama, 86 odsto seksualnih napada ne biva raportirano.

Ministar odbrane Leon Panetta ističe:

„Nastavićemo usmjeravati napore na predupređivanju i provođenju nulte tolerancije prema seksualnim napadima.“

Američka armija jako mnogo polaže na čvrsto povjerenje između pojedinaca. Seksulno zlostavljanje i napadi ozbiljno ugrožavaju to povjerenje. Sada, kada žene čine 14 odsto ukupnog vojnog sastava, silovanje je postalo krupno pitanje.

Silovatelj Elizabeth Lyman nije proglašen krivim u procesu na nadležnom vojnom sudu, što ona smatra sramnim i dodaje:

„Nisu željeli tog pojedinca poslati iza rešetaka. Nisu željeli tu mrlju u armijskim dokumentima.“

Predstavnici armije odbili su komentirati slučaj Elizabeth Lyman.

Postupak u slučaj Jennifer Rivere još uvijek traje. Ona se nada da će, govoreći otvoreno, podstaći i druge da progovore:

„Ne želim da druge dožive ono kroz šta ja prolazim godinama. Vrijeme ne liječi takvu patnju, ona traje... i postaje gorom.“

Jennifer Rivera se, ipak, nada da će jednog dana biti ponovo u stanju vjerovati i da će slučajeva poput njenog u američkoj armiji svakim danom bivati sve manje.

XS
SM
MD
LG