Linkovi

Milioni Ukrajinaca bez struje


Prodavac pokazuje svoju robu kupcu tokom nestanka struje na pijaci Bessarabsky u centru Kijeva 10. novembra 2022.
Prodavac pokazuje svoju robu kupcu tokom nestanka struje na pijaci Bessarabsky u centru Kijeva 10. novembra 2022.

Rusija nastavlja sa udarima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu širom zemlje, a pogođena su i neka gasna postrojenja. Najintenzivniji napadi su na potezu od Kijeva do Odese.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je bez struje oko 10 miliona Ukrajinaca.

Državna energetska kompanija Naftogas saopštila je da su postrojenja u istočnoj Ukrajini oštećena ili uništena. Humanitarna kancelarija Ujedinjenih nacija upozorila je na ozbiljnu humanitarnu krizu u Ukrajini tokom zime, s obzirom na to da se milioni suočavaju sa stalnim nestancima struje.

U međuvremenu, zvaničnici su saopštili da se teške borbe vode u Donjecku i Lugansku, regione za koje Rusija tvrdi da ih je anektirala zajedno sa Hersonom i Zaporožjem poslije referenduma, koje su Kijev i Zapad nazvali lažnim.

Vladimir Rogov, proruski zvaničnik u dijelu Zaporožja koji kontroliše Rusija, rekao je da je ukrajinska raketa pogodila selo u toj oblasti, da su dvije osobe poginule, a devet povrijeđeno.

Ruske snage povukle su se iz grada Hersona prošle nedjelje nakon ukrajinske kontraofanzive.

Ukrajinski i ruski vojnici u četvrtak su razmjenjivali vatru preko rijeke Dnjepar koja prolazi kroz Hersonsku oblast. Istražitelji su na teritoriji, koju su ukrajinske snage ponovo osvojile, pronašli 63 tijela na kojima su bili znaci mučenja, saopštio je u četvrtak ukrajinski ministar unutrašnjih poslova.

Rusija odbacuje optužbe da njene trupe napadaju civile ili da su počinile ratne zločine. Masovne grobnice pronađene su u drugim dijelovima Ukrajini, koji su bili pod okupacijom ruskih snaga.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG