Linkovi

“Miles Davis Quintet Live in Europe 1967 – The Bootleg Series Volume 1”


“Miles Davis Quintet Live in Europe 1967 – The Bootleg Series Volume 1”
“Miles Davis Quintet Live in Europe 1967 – The Bootleg Series Volume 1”

Ron Carter: “Nitko od nas nije znao da će bend doseći ovakvu povijesnu razinu. Bili smo svjesni da radimo nešto malo drugačije od ostalih grupa koje su svirale u ono vrijeme. Mislim da smo bili koncentrirani na to da svaku večer sviramo sve bolje."

Trubač Miles Davis predvodio je neke od najvećih legendi jazza, uključujući i takozvani “Second Great Quintet.” Upravo je izdana snimka s pet koncerata ovog kvinteta iz 1967. godine.

“Miles Davis Quintet” upravo je bio završio snimanje svog četvrtog albuma “Nefertiti” prije nego je krenuo na jazz turneju pod naslovom “The Newport Jazz Festival in Europe.” Skladba “No Blues” snimljena je na prvoj postaji u Belgiji, 28. listopada 1967., s Waynom Shorterom na tenor saksofonu, Herbijem Hancockom na glasoviru, Ronom Carterom na kontrabasu i Tonyjem Williamsom na trubi. Carter se sjeća europskih koncerata kao sljedećeg koraka u evoluciji ovog ansambla:

Nitko od nas nije znao da će bend doseći ovakvu povijesnu razinu. Bili smo svjesni da radimo nešto malo drugačije od ostalih grupa koje su svirale u ono vrijeme. Mislim da smo bili koncentrirani na to da svaku večer sviramo sve bolje. Često nismo ni znali da nam se koncert snima. Studijsko je snimanje bilo znatno lakše kontrolirati, zvuk je bio više ujednačen zbog mikrofona, kao i oblika i veličine prostora, a tonski inžinjer je znao što radi, jer nas je slušao uživo u New Yoku, ili već gdje. Dakle, uvjeti su bili potpuno drugačiji.”

Svih pet koncerata snimile su radijske i televizijske postaje, a na njima se nalaze do sada neobjavljeni materijali, kao i oni kojima je ovo prvo ovlašteno objavljivanje. Izvršni producent Erin Davis, sin Milesa Davisa, kaže da se njegov otac oslanjao na svoje glazbene instinkte kad je oformio ovaj kvintet:

Kad pogledate unatrag, teško ih je sve zamisliti kao jedan bend. Čini se da se tako nešto moglo dogoditi za jedan nastup, no ovaj je sastav zajedno svirao godinama. To je bio jedan od talenata mog oca, okupiti prave ljude.”

Erin Davis vjeruje da ove snimke odražavaju ono najbolje što je Miles Davis Quintet imao za ponuditi:

Mislim da su oni jedan drugoga smatrali jednakim i nisu se morali dokazivati jedan pred drugim. I zato mislim da je konačni rezultat izvrstan.”

Na albumu “Miles Davis Quintet Live in Europe 1967 – The Bootleg Series Volume 1” također se nalaze snimci s koncerata u Danskoj i Francuskoj, kao i video snimke koncerata u Švedskoj i Njemačkoj.

XS
SM
MD
LG