Linkovi

RSE: Šta otkrivaju Muellerova "pitanja"?


Then-FBI Director Robert Mueller testifies on Capitol Hill in Washington
Then-FBI Director Robert Mueller testifies on Capitol Hill in Washington

Hoće li i kada predsjednik Donald Tramp odgovarati na pitanja specijalnog istražitelja Roberta Mulera, pitaju se mnogi svjetski mediji.

Hoće li i kada američki predsjednik Donald Tramp (Trump) odgovarati na pitanja specijalnog istražitelja Roberta Mulera (Robert Mueller), pitaju se mnogi svjetski mediji, nakon što je New York Times objavio skoro 50 navodnih pitanja za koja je kazao da ih je pripremio Mulerov tim i da su proslijeđena od neimenovanog izvora.

U kolumni Washington Posta na to pitanje pokušava da odgovori Rendal Elijason (Randall D. Eliason), profesor na studijama prava na George Washington University.

"Pitanja koja su, navodno, pripremljena tokom pregovora i za koja se predsjednik složio da će na njih odgovarati odražavaju atmosferu unutar kancelarije specijalnog istražitelja Roberta Mulera i to u nekoliko ključnih tačaka," navodi Elijason i precizira da je opstrukcija pravde primarni cilj.

Kao primjere za to, Elijason navodi da se mnoga pitanja odnose na sastanke Trampa s bivšim direktorom FBI-ja Džejmsom Komijem (James Comey), uklanjanje Majkla Flina (Michael Flynn) sa mjesta savjetnika za nacionalnu sigurnost, kao i najave Trampa o otpuštanju javnog tužioca i Mulera.

"Želi da se čuje šta predsjednik misli. Mnoga pitanja počinju sa "šta ste mislili" ili "koja je bila svrha" različitih sastanaka, akcija, tvitova i drugih stvari koje Miler već zna," ocjenjuje se u tekstu Washington Posta.

Naredna ključna tačka, prema mišljenju autora, je ta da istraga o tzv. "tajnom dogovaranju" s Rusima vrlo dobro napreduje. Podsjeća se da je američki predsjednik više puta tvrdio da istražitelji nisu našli nikakav dokaz o dogovoru s Rusima, ali Mulerova istraga pokazuje da je istraga u tom dijelu itekako aktivna.

"Većina ovih pitanja traži detalje o događajima, kao što su određeni sastanci ili razgovori, a ne samo predsjednikovo stanje. Ovo ukazuje da predstava o potencijalnoj zavjeri može biti manje-više u potpunosti realna bez obzira na prepreke, kao i da tužioci i dalje pokušavaju da otkriju detalje. To bi imalo više smisla," kaže autor.

Prema njegovim riječima, Muler je veoma fokusiran i pošten, a to potkrepljuje tvrdnjom da se predložena pitanja striktno odnose na potencijalnu zavjeru sa Rusijom koja bi utjecala na izbore, kao i na pokušaje opstrukcije ruske istrage.

"Takođe je važno zapaziti da je neuobičajeno da tužioci daju listu pitanja unaprijed," ističe se u tekstu Posta i dodaje da je Miler, očigledno, bio spreman da stavi svoje karte na sto što je dio pregovora za mogući intervju.

U zaključku, profesor Elijason navodi da ova pitanja predstavljaju potencijalno smrtonosno minsko polje za Trampa, kao i da Muler već zna puno pa bi predsjedniku bilo teško da ga zavara.

Šta to Robert Muler zna?

Četrdesetdevet pitanja koja, navodno, specijalni istražitelj Muler namjerava da postavi predsjedniku Trampu u sklopu cjelogodišnje istrage ukazuju na to da on zna mnogo više od onoga što je prikazao - a čak nije ni došao do svih popratnih informacija, piše urednički kolegij The New York Timesa.

Nakon navodnih pitanja koje je objavio The Times u ponedeljak, za koja kaže da su u martu dostavljena pravnom timu Trampa, Džon Daud (John Dowd), lični advokat predsjednika Trampa u to vrijeme, sugerisao mu je da izbjegne intervju sa Mulerom. Kada je Tramp rekao da u svakom slučaju to namjerava učiniti, Daud je podnio ostavku.

Čitajući navodnu listu pitanja, jasno je zašto je Daud bio toliko zabrinut, piše Times.

"Savezni istražitelji ne vole da budu prevareni, a gospodin Tramp ima izraženu tendenciju da kaže stvari koje nisu istinite. Ako bude saglasan da razgovara s timom gospodina Mulera, on će morati da odgovori na neka vrlo ključna pitanja o tome šta zna, kada je to znao i šta je motivisalo neke od njegovih najšokantnijih i neobjašnjivih postupaka tokom prošle godine," stoji u tekstu.

Urednici kažu kako su ova pitanja podsjetnik na to koliko je nakaradna ova Bijela kuća: "Nijedan prethodni predsjednik nije tako otvoreno osporavao vladavinu prava ili potkopao integritet provedbe zakona. U tom kontekstu, pitanja gospodina Mulera takođe pružaju utjehu da, usred svih haosa i meteža ove administracije, javne službenike zanima sprovođenje zakona i nastavljaju raditi svoj posao, istražujući zložine i tražeći pravdu."

To bi moglo iznervirati Trampa koji je proveo svoj život zaobilazeći zakon i izbjegavajući potpunu odgovornost, ali ovako funkcioniše zakon, piše u osvrtu uredničkog kolegija New York Timesa. Ne govoreći javno ni riječ, Muler i njegov tim iskusnih istražitelja pokazuju Americi kako treba da funkcioniše vlada zasnovana na vladavini zakona, iako taj proces može izgledati sporo, navode autori teksta, te dodaju da je njegova osnovna svrha traženje istine.

Uostalom, pišu urednici Timesa, čini se da Muler ima barem neke dokaze o ključnom prestupu jer to impliciraju neka od njegovih navodnih pitanja, među kojim je i ono koje najviše iznenađuje: Da li je gospodin Tramp bio svjestan bilo kakvih napora njegove kampanje, a posebno njegovog bivšeg predsjednika kampanje Pola Manaforta (Paul Manafort), da traži pomoć Rusije u osvajanju izbora 2016. godine?

Kakve god da posjeduje informacije, Muler, kao i svaki iskusni tužilac, ne postavlja pitanja osim ako on već ne zna odgovore, i bez obzira da li gospodin Tramp odluči da razgovara s njim, mi ostali ćemo to uskoro također saznati, zaključuju na kraju urednici New York Timesa.

Hoće li i kada Tramp odgovarati na pitanja?

Prema pisanju BBC-a, više od polovine navodnih pitanja odnosi se na moguće ometanje pravde od strane predsjednika ili njegovog tima, ili, drugim riječima, otprilike trećina Mulerovih pitanja prodire u samu srž istrage mogućih veza između Trampovog tima i Rusije.

Za sada se čini da tim specijalnog istražitelja želi da se intervju provede dobrovoljno. Međutim, uvijek postoji mogućnost da Muler može izdati sudski poziv koji primorava predsjednika da govori.

Specijalni istražitelj ima mnogo pitanja, poručuje BBC, međutim, sada je najveće hoće li i kako Tramp odgovoriti na bilo koje od njih.

XS
SM
MD
LG