Linkovi

Potvrđena prvostepena presuda Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji


Milarem Berbić u sudnici Suda BiH.
Milarem Berbić u sudnici Suda BiH.

Državni sud je potvrdio prvostepenu presudu kojom je Milarem Berbić osuđen na tri godine zatvora zbog pridruživanja formacijama u Siriji koje su se borile na strani takozvanog ISIL-a, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Žalba Odbrane i žalba Tužilaštva BiH su u cijelosti odbijene, tako da je potvrđena prvostepena presuda i kazna zatvora u trajanju od tri godine”, kazao je branilac Bakir Hećimović.

Berbić je u maju ove godine proglašen krivim da je u augustu 2014. otputovao iz Sarajeva s ciljem pridruživanja stranoj organizaciji u sastavu ISIL-a, odnosno Islamske države, koja se borila protiv legitimnih organa Sirije.

Vijeće je tada zaključilo da se Berbić u Siriji pridružio organizaciji nepoznatog naziva kojom je rukovodio Goran Pavlović, a početkom 2019. je zarobljen te krajem iste godine vraćen u BiH.

Iznoseći žalbe na prvostepenu presudu, Tužilaštvo je od Apelacionog vijeća Državnog suda zatražilo da se Berbiću poveća kazna, dok je Odbrana tražila da se preinači u manju kaznu zatvora ili da se prvostepena presuda poništi i postupak pokrene ispočetka.

Berbić je posljednji od sedmorice bh. državljana izručenih iz Sirije u decembru 2019. godine kojem je izrečena drugostepena presuda.

Ranije su Muharem Dunić i Armen Dželko osuđeni na po tri godine i šest mjeseci zatvora, Hamza Labidi na jednu godinu zatvora, a Emir Ališić na dvije godine i šest mjeseci zatvora. Oni su s Državnim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice.

Na kaznu zatvora od četiri godine osuđen je Senad Kasupović, dok je Jasminu Keseroviću izrečena presuda od četiri godine zatvora.

Na ovu presudu ne postoji pravo žalbe.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG