Linkovi

MIKE PENCE: Rusija mora prestati sa svojim akcijama ako želi dobre odnose sa Amerikom


Mike Pence govori na konferenciji u Gruziji
Mike Pence govori na konferenciji u Gruziji

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mike Pence u pojesti je Crnoj Gori, prvi put otkad je ta zemlja postala članica Sjeveratlantskog saveza (NATO). Prethodno bio u posjeti Baltičkim zemljama.

Američki potpredsjednik kaže da diplomatske kontra mjere Rusije, kojima Moskva odgovara na nove sankcije SAD-a, neće odvratiti SAD od toga da osigura svoju i bezbjednost svojih saveznika.

Pence je u Gruziji rekao da prijedlog sankcija, koji će uskoro potpisati predsjednik Donald Trump, Rusiji šalje jasnu poruku: da mora da promijeni svoje aktivnosti u Ukrajini i podršku Iranu i Siriji.

Kongres je usvojo nove sankcije Rusiji kojima se Moskva kažnjava za miješanje u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine, a paket sankcija obuhvata i Iran i Sjevernu Koreju.

Rusija je na to odgovorila najavom da će smanjiti broj američkih diplomata sa 1.200 na 755.

„Predsjednik i Kongres šalju jedinstvenu poruku Rusiji: bolji odnosi i ukidanje sankcija će zahtijevati da Rusija više ne sprovodi akcije zbog kojih su sankcije i uvedene”, rekao je američki potpredsjednik.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG