Linkovi

Dolazak potpredsjednika Amerike u Crnu Goru od višestruke važnosti za region


Mike Pence, potpredsjednik SAD-a.
Mike Pence, potpredsjednik SAD-a.

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence sa suprugom Caren sletio je na podgorički aerodrom danas kasno popodne, a dočekao ga je crnogorski premijer Duško Marković sa suprugom Natom.

U večernjim satima premijer Marković će biti domaćin svečane večere u čast američkog potpredsjednika, kojoj će prisustvovati i predsjednici države i Skupštine, Filip Vujanović i Ivan Brajović, kao i šef diplomatije i ministar odbrane Srđan Darmanović i Predrag Bošković.

Zvanični dijalog američkog potpredsjednika Pencea sa premijerom Markovićem planiran je za srijedu kada će biti održan i Samit lidera zemalja regiona u okviru Američko-jadranske povelje.

Tema Samita je – bezbjednost regiona.

Kako je najavljeno iz Vlade, u radu Samita će, na poziv predsjednika vlada Crne Gore Duška Markovića i Makedonije koja trenutno predsjedava Poveljom, Zorana Zaeva, učestvovati i premijeri Hrvatske, Albanije, Slovenije i Srbije, Andrej Plenković, Edi Rama, Miroslav Cerar i Ana Brnabić, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić i predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Hrvatska, BiH, Albanija, Makedonija i Crna Gora su članice Američko-jadranske povelje dok Srbija, Kosova i Slovenija, imaju status posmatrača. Nakon Samita, potpredsjednik Pence će se sastati sa premijerima zemalja regiona, što je najavljeno iz kabineta srpske premijerke Ane Brnabić.

Američko-jadranska povelja je osnovana 2003. godine pod pokroviteljstvom SAD -a sa ciljem da koordinira aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo u Sjeveroatlantski savez (NATO).

Zvanični boravak prvog saradnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, potpredsjednika Pencea, smatra se istorijskim i jednim od najvažnijih događaja od obnove crnogorske nezavisnosti.

Premijer Marković je uoči posjete ocijenio da je za Crnu Goru to „istorijski trenutak i nesumnjiv znak snažne podrške partnerstvu naše države sa vodećom zemljom svijeta”.

Posjeta potpredsjednika Penca Crnoj Gori je višestruko značajna i za čitav region, ocijenio je za Radio Slobodna Evropa bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac.

Lukovac smatra da se u čitavom regionu Balkana odvija veliki rivalitet između, ne samo SAD-a i Rusije, već su prisutne i nove sile poput Kine i Turske koje imaju takođe interes i koje ulažu značajne napore u region Zapadnog Balkana.

„Posjeta potpredsjednika Penca bi mogla da znači da su SAD spremne da doprinesu i pomognu zemljama Zapadnog Balkana da očuvaju svoj kurs prema Evropskoj uniji, prema NATO takođe... i da im pomogne u suprotstavljanju negativnim aspektima prisustva i uticaja drugih sila koje ne bi bile sretne sa takvim izborom zemalja Zapadnog Balkana”, saopštio je Lukovac.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG