Linkovi

Mijatović: Djeci s posebnim potrebama u BiH omogućiti život kod kuće


Czech Republic -- Dunja Mijatovic, former OSCE Representative on Freedom of the Media, at the opening diner of Journey: Journalism Bootcamp 2017, Prague, August 7, 2017
Czech Republic -- Dunja Mijatovic, former OSCE Representative on Freedom of the Media, at the opening diner of Journey: Journalism Bootcamp 2017, Prague, August 7, 2017

Komesar Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je vlasti u Federaciji BiH da iskoriste sve resurse radi pružanja neophodnih usluga i podrške porodicama sa djecom sa posebnim potrebama.

Ona je u uputila pismo predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsadu Zaimoviću nakon slučaja vezivanja djece za krevete i radijatore u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić kod Sarajeva.

Nakon što je poslanik u Parlamentu Federacije BiH Sabina Ćudić objavila fotografije djece, uslijedili su protesti građana i smjena kompletne uprave Zavoda.

Komesar Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović u pismu je pozvala predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da iskoristi sljedeću parlamentarnu debatu o situaciji u javnim ustanovama za socijalnu zaštitu, kako bi se dobili konkretni prijedlozi da se situacija popravi.

Ona je pozvala da se debata iskoristi za razgovor o deinstitucionalizaciji djece sa posebnim potrebama, te navela kako treba obezbijediti othranjivanje djece u porodicama, umjesto da se renoviraju i proširuju postojeće institucije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG