Linkovi

Mijanmar: Svrgnuta liderka Suu Kyi osuđena na šest godina zatvora


Arhiv - Demonstranti drže plakate sa slikama Aung San Suu Kyi dok protestuju protiv vojnog udara u Mijanmaru, februar 2021.
Arhiv - Demonstranti drže plakate sa slikama Aung San Suu Kyi dok protestuju protiv vojnog udara u Mijanmaru, februar 2021.

Sud u Mijanmaru proglasio je u ponedjeljak svrgnutu čelnicu Aung San Suu Kyi krivom u četiri slučaja korupcije i osudio je na šest godina zatvora.

Slučajevi su uključivali optužbe da je Suu Kyi iznajmila zemlju u državnom vlasništvu po sniženoj cijeni i zloupotrijebila dobrotvorna sredstva za izgradnju kuće.

Suu Kyi je negirala sve optužbe koje joj se stavljaju na teret nakon što je vojska svrgnula njenu vladu i pritvorila je u februraru 2021. Očekuje se da će se advokati žaliti na posljednju presudu.

Suu Kyi je u ranijim slučajevima osuđena na 11 godina zatvora i nalazi se u samici u zatvoru u glavnom gradu Mianmara, Naypyitawu.

Stranka Nacionalna liga za demokratiju, predvođena Suu Kyi, pobijedila je na općim izborima 2020. uvjerljivo nadmašivši stranku Unije solidarnosti i razvoja koju podržava vojska. Vojna hunta je kao razlog za svrgavanje civilne vlade i poništavanje rezultata navela rasprostranjenu izbornu prevaru na izborima.

Civilna izborna komisija odbacila je optužbe za prevaru prije nego što je raspuštena.

XS
SM
MD
LG