Linkovi

Karavan migranata se i dalje kreće ka Sjedinjenim državama


Hiljade kilometara još su pred migrantskim karavanom iz Južne Amerike
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Hiljade kilometara još su pred migrantskim karavanom iz Južne Amerike

Migranti iz centralno američkih zemalja se kreću ka Sjedinjenim državama, ponekad uz pomoć vozača koji idu ka sjeveru.

Karavan je jučer stigao u Irapuato, poljoprivredni grad oko 100 kilometara sjeverno od Queretara gdje je grupa provela prethodnu noć. Vlada Queretara je u twitter poruci navela da je 6 hiljada i 531 migrant prošao kroz tu oblast od petka do subote, i da je 5 771 migrant nastavio putovanje u nedjelju.

Da, ja želim tu stići, to je moj san i nadam se da ću moći ući. Za nas koji smo ovdje, odluka koju smo donijeli znači da se nadamo da će nas bog blagosloviti kako bi ušli u Sjedinjene države, dobili pomoć, i hranu za naše obitelji, kaže Fernando Troches, migrant iz Hondurasa.

Iako je karavan više od 2 i po hiljade kilometara daleko od američke granice, putanja nagovještava da oni namjeravaju proći kroz meksički grad Tijuanu sa druge strane granice od američkog grada San Diega. Mnogi migranti koji već sedmicama putuju kažu da su bili primorani napustiti svoju zemlju porijekla zbog siromaštva, nasilja kriminalnih bandi i političke nestabilnosti.

Oni većinom dolaze iz Hondurasa, Gvatemale, El Salvadora i Nikaragve. Migrantski karavan je postao pitanje u kampanji tokom američkih izbora sredinom predsjedničkog mandata i Donald Trump je naredio slanje više od 5 hiljada vojnika na granicu kako bi se migranti spriječili da uđu u Sjedinjene države.

Interaktivna mapa kolega iz VOA English pokazuje put karavana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG