Linkovi

43 osobe medju izbjeglicama iz Sirije osumnjicene kao potencijalni teroristi


Grcko - makedonska granica, 23. februara
Grcko - makedonska granica, 23. februara

Pripremio Jane Bojadzievski:

Više od 40 osoba osumnjičenih za islamski radikalizam , je uhvaćeno pri pokušaju da udju u Evropu kao izbjeglice is Sirije. 19 od 43 osobe su uhvaćeni u Turskoj, ali ostali su ušli u prostor Evropske Unije prije nego su identificirani. Turska vojska je saopćila da je pronašla više od 10 kilograma eksploziva i 4 samoubilačka eksplozivna prsluka, u dvije torbe koje su stigle u jednog grupi od 34 osobe iz Sirije.

Činjenica da su vlasti identificirale džihadiste koji su se umiješali medju sirijske izbjeglice, samo doprinosi strahu od novih terorističkih napada koji je zavladao u Evropi. Sve je veći pritisak javnosti na vlade da se ograniči ulazak onih koji traže azile u Evropi, a koje teroristi žele radikalizirati. Austrija je najavila da će rasporediti dodatni broj vojnika u cilju patroliranja graničnim područjima, kao i kontrole onih koji ulaze u zemlju. Medjutim, s druge strane, raste i kritika drastičnog ograničavanja ulaska migrantima.

Franz Lang, zamjenik čelnika austrijske policije, govori:
“Moramo raditi na tome da smanjimo broj ljudi koji dolaze, a nemaju gotovo nikakvu šansu da dobiju azil.”

Ako postoji namjera da tzv. Šengenska zona nastavi funkcionirati po principu otvorenih granica u Uniji, onda strožija kontrola mora postojati na vanjskim granicama Unije, kaže Janusz Bugajski, pri Centru za Evropsku Politiku i Analizu, i dodaje:

“Drugim riječima, ovisi o vladi Grčke, uz evropsku pomoć, hoće li vanjske granice Unije biti kako treba kontrolirane .“


S druge strane, kriza izbjeglica stvara napetosti medju zemljama kojima izbjeglice prolaze na putu za Uniju, kao što su Makedonija i Grčka. Vlasti obiju zemalja kažu da izbjeglice koriste lažne pasoše. Makedonski ministar obrane, Zoran Jolevski, kaže da to mora prestati.

“Važno je da ljudima koji trebaju zaštitu omogućimo da nastave put. Medjutim, moramo biti svjesni da medju tim svim ljudima ima onih koji nemaju dobre namjere.” - kaže ministar Jolevski.

Grčka je pod vatrom jer nije u stanju kontrolirati svoju morsku granicu sa Turskom, i zato što dozvoljava izbjeglicama da prolaze ako imaju bilo kakve dokumente. Kako kaže gospodin Bugajski, crta se negdje mora povući, a poruka mora biti jasna.

Sjeverna Makedonija, 22. februar
Sjeverna Makedonija, 22. februar

“Treba onemogućiti da dolaze osim ako se ne kvalificiraju po vrlo strogim odrednicama. Evropa se jednostavno ne može nositi s tolikim brojem izbjeglica godišnje. ”

Na Grčku se vrši sve veći pritisak. Evropska Komisija je usvojila izvještaj u kojem su predstavljeni prijedlozi kako riješiti manjkavosti kontrole vanjskih granica Unije. Neke zemlje predlažu da se Grčka izbaci iz prostora Šengena, medjutim, predsjednik Evropske Komisije, Jean-Claude Juncker, takav korak ne podržava.

XS
SM
MD
LG