Linkovi

Migranti s broda 'Open Arms' iskrcani na Lampedusu


Migrants jump off the Spanish rescue ship Open Arms, close to the Italian shore in Lampedusa, Aug. 20, 2019.
Migrants jump off the Spanish rescue ship Open Arms, close to the Italian shore in Lampedusa, Aug. 20, 2019.

Skoro stotinu migranata koji su bili nasukani na spasilačkom brodu "Open Arms" kraj obale Lampeduse iskrcali su se na talijanskom otoku u utorak navečer.

Migranti, uglavnom iz Afrike, iskrcani su s čamca nakon što je talijanski tužitelj naredio zapljenu broda i evakuaciju ljudi na brodu.

Brod "Open Arms", kojim upravlja istoimena španska dobrotvorna organizacija, spasio je migrante koji su krenuli u Evropu kraj libijske obale. No nakon što je Italija odbila dopustiti da pristane, brod je bio nasukan na moru gotovo tri sedmice, pod okriljem humanitaraca koji su upozorili da su migranti u nevolji i hitno im je potrebno utočište.

Direktor i osnivač "Open Arms"-a, Oscar Camps, ranije je na Twitteru potvrdio da će brod biti privremeno oduzet, dodavši da je to "trošak koji Open Arms preuzima kako bi osigurao pomoć ljudima na brodu", prenosi Reuters.

"Smatramo da je najvažnije dati prednost zdravlju i sigurnosti migranata u ovom humanitarnom slučaju", poručio je Camps.

Španija je u utorak poslijepodne poslala mornarički brod kako bi spasila migrante i izbjeglice i odvela ih na Mallorcu nakon što su neki od njih skočili u more.

No brod španske mornarica trebao je stići do Lampeduse za tri dana, a posada "Open Arms" je više puta upozorila da je situacija na brodu očajna te da su neki migranti samoubilački nastrojeni.

Brod "Open Arms" je od četvrtka bio usidren nekoliko stotina metara od obala Lampeduse, a migrantima su talijanske vlasti uskraćivale pristup otoku iako se šest evropskih zemalja obvezalo da će ih prihvatiti.

Ranije je sud u Italiji podržao žalbu španskog spasilačkog broda "Open Arms", suspendujući zabranu italijanskog ministarstva unutarnjih poslova koja je spriječavala brod da uđe u italijanske vode.

Neki od migranata bili su na brodu već 19 dana, a dio njih je pokušao plivati prema Lampedusi, skočivši s broda.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG