Linkovi

Migranti neće sa granice, građani krive Mektića


Djevojčica na graničnom prelazu Maljevac drži natpis „Otvorite granice”, Velika Kladuša, 24. oktobar 2018.
Djevojčica na graničnom prelazu Maljevac drži natpis „Otvorite granice”, Velika Kladuša, 24. oktobar 2018.

Na Graničnom prelazu Velika Kladuša-Maljevac nalazi se oko 120 migranata koji odbijaju napustiti ovu lokaciju.

Na ovom mjestu nalaze se već dva dana, želeći da pređu granicu i uđu na teritoriju susjedne države, Hrvatske.

Noć su proveli na otvorenom, na cesti. Tu se nalaze i djeca i žene, koji su smješteni u nekoliko improvizovanih šatora.

U odnosu na srijedu (24. oktobar), svi migranti su pomjereni oko stotinu metara unutar bh. teritorije, čime je omogućen prilaz graničnom prelazu, dok se saobraćaj još uvijek ne odvija. Nekoliko djece nosi transparente sa natpisima da se granica otvori.

Najveći broj migranata je iz Iraka, Alžira, Pakistana i Maroka, o čemu svjedoče i oni koje smo snimili na graničnom prelazu.

"Zovem se Raund i dolazim iz Iraka. Ovdje sam na graničnom prelazu Bosne i Hrvatske, Moja grupa i ja želimo da se otvori granica sa Hrvatskom, jer želimo da idemo u Njemačku. Zbog toga apelujem na Angelu Merkel da otvori granice", kaže jedan od njih.

"Ja sam Saud, također iz Iraka. Imamo problem sa hrvatskom policijom, jer ne žele otvoriti granicu", dodaje drugi.

Iz Granične policije Bosne i Hercegovine navode da drže pod kontrolom prelaz Velika Kladuša-Maljevac i da je situacija mirna.

Policija ne dozvoljava migrantima da na prelazu Maljevac kod Velike Kladuše uđu u Hrvatsku, 25. oktobar 2018.
Policija ne dozvoljava migrantima da na prelazu Maljevac kod Velike Kladuše uđu u Hrvatsku, 25. oktobar 2018.

No, kako ističe portparolka Sanela Dujković, naguravanja je bilo prilikom sinoćnjeg pomjeranja migranata prema unutrašnjosti bh. teritorije.

"Bilo je povrijeđenih službenika i migranata prilikom naguravanja, ali je riječ o lakšim tjelesnim povredama. Kao što vidite, smanjio se broj migranata i sada ih je negdje od 120 do 150, ali ima ranjivih kategorija, djece i žena. Još uvijek pregovaramo sa njima da se vrate na lokacije odakle su došli, a ono što je bila prva aktivnost jeste osloboditi saobraćajnicu iz Velike Kladuše prema prilazu. Što se nas tiče, obezbijeđena je sigurnosna situacija i očekuje se od Hrvatske da oni donesu odluku kako bi se omogućio promet preko prelaza", ističe Dujković.

I dok se čeka rješenje i izmještanje migranata sa graničnog prelaza, u Bihaću su ponovo zasjedali predstavnici gradske vlasti, kako bi još jednom ukazali na problem smještaja migranata.

Glavnim krivcem za nastalu situaciju smatraju državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića koji im je prije dva dana, na sastanku u Bihaću, obećao objekte gdje će migranti biti smješteni. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, vidno izrevoltiran kaže:

"Mektić nas pravi budalom već godinu dana i uspješno nas pravi budalom. Kao gradonačelnik imam dva načina, dva pristupa ovoj krizi. Prvi je, kojem sam malo bliži, da bez ikakvog razmišljanja i logičnih razloga, još radikalizujem proteste građana, jer, očigledno, da neki u Bosni samo razumiju takav jezik. Drugi je pristup da se radi na racionalan način i da se radi ono što je moguće, a to pokušavam cijelu godinu", poručuje Fazlić.

Seid Ramić, gradski vijećnik i jedan od inicijatora protesta građana u Bihaću navodi da Bišćani žele izmještanje privremenog migrantskog centra iz grada, i to iz više razloga.

"Zakon Evropske unije kaže da to treba biti 20 kilometara udaljeno od graničnog prelaza, a druga stvar je zakon o strancima koji nalaže da ako broj migranata prelazi razumnu brojku i sa humanitarnog aspekta i sa bezbjednosnog, onda Vijeće ministara mora donijeti odluku da, ako oni ugrožavaju javni red i mir, bezbjednost i zdravlje stanovnika Bihaća, se mora ograničiti njihovo kretanje", kaže Ramić.

U prvih dvadeset dana na područje Unsko-sanskog kantona stiglo je 2.500 izbjeglica i migranata, pa je broj ove populacije porastao na 10.500 u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG