Linkovi

Više od 600 migranata stiglo u Italiju iz sjeverne Afrike preko mora


Brod sa migrantima i izbjeglicama uplovljava u luku Roccella Jonica, oblast Calabria, Italija, 14. novembra 2021.
Brod sa migrantima i izbjeglicama uplovljava u luku Roccella Jonica, oblast Calabria, Italija, 14. novembra 2021.

Više od 600 migranata, od kojih su mnogi Egipćani, stiglo je u južnu Italiju u protekla 24 sata, saopštili su zvaničnici u nedjelju, prkoseći olujnim zimskim morem u potrazi za boljim životom u Evropi.

Italija je tokom posljednjih nedjelja zabilježila nagli porast broja migranata koji stižu brodovima, a najnoviji masovni dolasci izvršiće dodatni pritisak na vladu premijera Marija Draghija da obezbjedi sporazum sa partnerima iz Evropske unije o tome kako da se nosi sa prilivom ljudi.

Obalska straža spasila je preko noći oko 300 muškaraca i dječaka koji su bili spakovani u ribarski čamac kod južnog vrha Italije. Grupa, skoro svi Egipćani, iskrcana je na obalu u obližnju luku Roccella Jonica.

Nekoliko sati kasnije, oko 212 uglavnom egipatskih i sirijskih migranata skinuto je sa drugog čamca i dovedeno u Roccella Jonicu.

Dalje na jugu, 113 migranata, uključujući najmanje osam žena, stiglo je do mediteranskog ostrva Lampedusa u dva različita pristajanja. Lokalni mediji navode da su neki od pridošlica bili Tunižani.

Do 12. novembra, 57.833 migranta je do sada stiglo u Italiju ove godine. Poređenja radi, u istom periodu 2020. u tu zemlju stiglo je 31.213 i samo 9.944 u 2019. godini.

Desničarske stranke optužile su Ministarstvo unutrašnjih poslova da ne čini dovoljno da zaustavi dotok migranata.

Govoreći poslije konferencije o Libiji u petak, Draghi je pozvao na veću koordinaciju sa Evropom kako bi se riješio problem.

"Ono što je izvjesno, međutim, jeste da ova kontinuirana iskrcavanja u Italiju čine situaciju neodrživom“, rekao je on novinarima, stojeći pored francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG