Linkovi

Da li će se američka vanjska politika izmijeniti nakon sinoćnje pobjede Republikanaca?


S obzirom da će Republikanci preuzeti kontrolu u Senatu početkom godine, nakon rezultata jučerašnjih izbora, predsjednik Obama bi se mogao suočiti sa različitom atmosferom po pitanju vanjske politike u posljednje dvije godine svog mandata.

Kontrola koju sada Republikanci imaju u oba doma Kongresa će ograničiti prostor kojeg predsjednik ima da manevriše po pitanju dva najveća cilja vanjske politike, kaže profesor univerziteta American Guy Ziv.

Predsjedniku Obami će biti mnogo teže učiniti napredak kojeg želi vidjeti po pitanju pregovora o iranskom nuklearnom programu i izraelsko-palestinskom mirovnom procesu. Oba ta pitanja se nažalost godinama koriste kao stranačka lopta na Capitol Hillu, kaže Guy Ziv.

Razgovori o iranskom nuklearnom programu bi se trebali okončati krajem ovog mjeseca. Međunarodni pregovarači nastoje ubijediti Iran da ograniči svoje aktivnosti nuklearnog programa u zamjenu za smanjenje nekih ekonomskih sankcija. Mnogi Republikanci u Senatu su oprezni kada je u pitanju dogovor kojim se Teheranu dozvoljava da nastavi obogaćivanje bilo kakve vrste uranijuma, ali predsjednik Obama već ima ovlasti da ukine američke sankcije bez odobrenja Kongresa. Analitičar instituta Cato Justin Logan kaže da bi se to moglo izmijeniti kada Republikanci krenu ka agresivnijem suočavanju sa Iranom.

Postoji mogućnost da bi sa ovim velikim republikanskim talasom i preuzimanjem Senata moglo doći i do većih mogućnosti za prijedloge zakona o sankcijama protiv Irana bez ovlasti za njihovo ukidanje. Ali, to bi zahtijevalo da Kongres na neki način preuzme odgovornost za politiku i utvrdi takvu vrstu politike. I istorijski gledano su veoma oprezni kada to trebaju učiniti, kaže Justin Logan.

Republikanski senator John McCain je na čelu kritika koje njegova stranka upućuje sporoj američkoj podršci za umjerene pobunjenike u Siriji i mogli bi pozvati na aktivniju vojnu ulogu, kaže analitičar Atlantskog vijeća Robert Manning.

Kada je u pitanju sigurnost, vjerovatno će senator McCain preuzeti vođenje senatskog odbora za oružane snage i to će vjerovatno biti kontroverzno po pitanju troškova odbrane i nekih vojnih aktivnosti na Srednjem istoku i drugdje, kaže Robert Manning.

Iako su Sjedinjene Države započele program treniranja i opremanja sirijskih pobunjenika, to pitanje vjerovatno neće nestati s obzirom na kontinuiranu borbu protiv militanata Islamske države.

Program postoji. On se ne odvija na način na kojeg bi to senator McCain želio. Stoga bi se način na koji se razgovori odvijaju mogao promijeniti, kao i to koliko Republikanci u Senatu mogu utjecati na medije, kao i šta se govori o predsjednikovoj politici" - ističe Justin Logan, analitičar instituta Cato.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki kaže da američke diplomate jednako surađuju sa svakim ko ima kontrolu u kongresu.

State department je ne-stranački i surađujemo sa Demokratama i Republikancima, i tako ćemo i nastaviti, rekla je Jen Psaki.

Što se tiče mandata državnog sekretara Johna Kerryja, tokom ove kampanje je došlo do nekih izvještaja u kojima su se navodile riječi izvora u Obaminoj administraciji koji su kritizirali njegovu vanjsku politiku kao odvojenu od predsjednikove. Jen Psaki kaže da Bijela kuća jasno naglašava da će on ostati na tom položaju.

XS
SM
MD
LG