Linkovi

Američki izbori: Profesori u utrci za kongresmene


California Drought State Agencies
California Drought State Agencies

Članovi američkog kongresa su raznih profesija, od advokata, preko doktora, do biznismena. Uskoro će kongres dobiti I barem jednog profesora iz Virginije. Kako izvještava Yang Chen, to je gotovo sigurno.

Jedan je profesor ekonomije, a drugi sociologije. Usprkos tome što se nalaze na suprotnim stranama političkog spektra, oni imaju jednu zajedničku karakteristiku, obojica podučavaju na koledžu Randolph Macon. Sedmicu dana prije izbora, ta škola je bila domaćin debati između republikanca Davida Brata I demokrate Jacka Trammella, u kojoj su oni promovirali svoja gledišta I napadali jedan drugog.

Smatram da u Washington trebamo poslati ekonomistu kako bi riješio ekonomske probleme I vratio povjerenje u naše ključne američke institucije I vrijednosti, rekao je David Brat.

Profesor sociologije I demokratski kandidat Jack Trammell kaže da je Washingtonu potreban pravnik sa iskustvom u polju obrazovanja.

Imamo dovoljno problema sa obrazovanjem I mogli bi iskoristiti dodatni broj obrazovnog kadra u DC-u.

U junu je Brat porazio lidera većine u Zastupničkom domu Erica Cantora, što je bio šokantan poraz koji je odjeknuo u cijeloj zemlji. Robert R Lindgren, predsjednik koledža Randolph Macon, kaže da njegova škola ima pomiješana osjećanja prema izborima.

Uzbuđeni smo što imamo dva profesora koji su se kandidirali, jer su oni zaista izvanredni. Kao što sam rekao I prije, ova oblast I cijela zemlja će imati koristi od jednog od njih koji bude izabran u kongres. Ali sa druge strane, izgubićemo ovdje jednog od njih, kaže Robert Lindgren.

Bez obzira koji od njih dvojice pobijedi, sljedeći sastav kogresa će imati jednog profesora koji će postati zakonodavac. Pobjednik će se znati nakon izbora 4 novembra.

XS
SM
MD
LG