Linkovi

Sjeverna Karolina: Političko bojno polje na američkim izborima


Senatorica Kay Hagan, i republikanski kandidat Thom Tillis
Senatorica Kay Hagan, i republikanski kandidat Thom Tillis

Američki kongresni izbori sredinom predsjedničkog mandata će se održati 4 novembra i većina političkih analitičara daje republikancima izvrsne šanse za dobijanje većine u senatu, kojeg trenutno kontroliraju demokrate. Ako bi republikanci zadobili kontrolu i nad senatom i zastupničkim domom, to bi moglo imati značajan utjecaj na dvije zadnje predsjedničke godine Baracka Obame. Koja su to pitanja kojima glasači na ovim izborima najviše posvećuju pažnju? Naš novinar Jim Malone je odgovor na to pitanje potražio u Sjevernoj Karolini, jednoj od političkih najvažnijih saveznih država.

U Sjevernoj Karolini je vrijeme žetve. Dani su kraći, u poljima raste duhan, i zemljoradnici žure kako bi svoje usjeve dovezli do tržnica. U gradu Wilson međutim, u toku je malo drugačija žetva—ovaj put je to žetva za glasove. Svećenik William Barber, predsjednik Nacionalnog udruženja za napredovanje pripadnika manjinskih naroda ne-bijelaca, predvodi napore za registriranje većeg broja glasača koji pripadaju manjinama.

Svi Amerikanci moraju imati pravo glasa, neometano i neosporavano, kaže gospodin Barber.

On se nada da će mobilizirati glasače u ime senatorice Kay Hagan, demokrate koja se suočava sa jakim protivnikom, republikancem Thomom Tillisom.

Ovaj pokret intenzivan fokus stavlja na najdublje moralne vrijednosti, iz različitih vjerskih knjiga i naših najdubljih moralnih vrijednosti iz ustava, kao i na suprotstavljanje ekstremizmu koje nas nastoji povesti ka nazadovanju širom Amerike, kaže gospodin Barber.

Konzervativni aktivisti se također pripremaju za izbore. Među njima je i aktivista stranke Čajanka Joel Killion. Njegov fokus je smanjenje obima vlade.

Liberalizam, progresivnost u klasičnom smislu, čak i ako se vratimo u 1890 godinu kada je era progresivizma počela, zaista je otrov za kojeg vjerujem da je ušao u zemlju i iz kojeg je izrasla ta ideja o masivnoj birokratskoj vladi koja nadgleda sve, kaže Joel Killion.

Na tržnici u glavnom gradu Raleighu, glasači razgovaraju o pitanjima koja su im najvažnija u predstojećim izborima.

Najvažnija stvar za mene bi bilo obrazovanje. Smatram da bi svako dijete trebalo imati šansu za kvalitetno obrazovanje, kaže Caresha.

Važna pitanja su Irak i događaji u inostranstvu, odbrana zemlje na domaćem planu, kaže Ethan Hill.

Za mene su to ekonomija, i nacionalna sigurnost, kaže Niki Morock.

Dolazak ljudi sa strane u tu saveznu državu, od kojih su mnogi sa srednjeg zapada, izmijenio je posljednjih godina političko lice Sjeverne Karoline, kaže analitičar John Davis.

Izmijenilo je ono što jesmo. Pretvorilo nas je u državu koja je političko bojno polje i mnogo umjerenija od tipične političke konzervativne države od prije 30 godina, smatra John Davis.

Posljednjih godina, Sjeverna Karolina je postala važno političko bojno polje kada su u pitanju američki predsjednički izbori. Barack Obama je tu pobijedio 2008, ali je prije dvije godine sa malom razlikom u glasovima izgubio od republikanca Mitta Romneya. Stoga će Sjeverna Karolina ponovo biti u centru pažnje za obje političke stranke u predsjedničkoj utrci 2016.

XS
SM
MD
LG