Linkovi

Stručnjaci predviđaju značajne dobitke republikanaca na današnjim kongresnim izborima


Stručnjaci predviđaju značajne dobitke republikanaca na današnjim kongresnim izborima
Stručnjaci predviđaju značajne dobitke republikanaca na današnjim kongresnim izborima

Popularnost predsjednika Obame je u padu, a nezadovoljstvo američkom ekonomijom i raspoloženje protiv političara koji se nalaze na položajima je u porastu, što je dovelo do nekih vrlo tijesnih bitaka na današnjim izborima

Amerikanci danas glasuju na kongresnim izborima i biraju 37 novih guvernera, a stručnjaci se uglavnom slažu da će republikanci zabilježiti velike dobitke u broju zastupničkih mjesta. Predsjednik Obama se jučerašnji dan povukao iz kampanje i ostavio kandidatima da se sami predstavljaju glasačima. Tijekom vikenda predsjednik je provodio kampanju u nekoliko saveznih država gdje se predviđaju tijesni izbori. Nova anketa pokazuje da republikanci imaju najuvjerljiviju prednost na izborima u sredini mandata još od 1974. godine. Prema ispitivanju lista USA Today i Gallupa 55 posto od 1500 ispitanika namjerava na današnjim izborima glasovati za republikance.

Popularnost predsjednika Baracka Obame je u padu, a nezadovoljstvo američkom ekonomijom i raspoloženje protiv političara koji se nalaze na položajima je u porastu, što je dovelo do nekih vrlo tijesnih bitaka na današnjim izborima. U saveznoj državi Nevadi održavaju se vjerojatno najtješnji izbori na kojima konzervativna kandidatkinja Sharron Angle, miljenica Pokreta Čajanke, vodi bitku s čelnikom demokratske većine u Senatu Harryjem Reidom. On se nalazi u Senatu od 1986. godine i doživio je pad popularnosti na nisku razinu, kako njegova država ima najveći stopu ovrha nad kućama i stanovima i jednu od najvećih stopa neuposlenosti u zemlji.

U Koloradu, republikanac Ken Buck predstavlja izazov sadašnjem aktualnom senatoru iz ove države Michaelu Bennetu. U Pennsylvaniji, dugogodišnji senator Arlen Specter napustio je Republikansku stranku prošle godine i postao demokrat, ali je izgubio na stranačkim izborima za nominaciju od Joea Sestaka. U saveznoj državi Washington senatorica Patty Murray se nalazi u tijesnoj utrci s republikancem Dinom Rossijem, koji se dva puta neuspješno natjecao za guvernera ove države.

U Kaliforniji, demokratska senatorica Barbara Boxer ima snažnu protivnicu u republikanki Carly Fiorini – bivšoj glavnoj direktorici kompjuterske kompanije Hewlett-Packard. Na Aljasci je situacija dodatno zakomplicirana jer se u izbornoj utrci nalaze tri kandidata: Joe Miller kojeg podržava Pokret Čajanke i koji je osvojio Republikansku nominaciju i aktualna senatorica Lisa Murkowski, koja se kandidira kao nestranački kandidat nakon što je izgubila republikansku nominaciju. Ankete pokazuju da su njih dvoje u tijesnoj utrci dok demokratski kandidat Scott Adams ima koristi od podjele među republikanskim glasačima. U saveznoj državi Delaware očekuje se da će demokrat Chris Coons zauzeti mjesto koje je nekoć pripadalo aktualnom američkom dopredsjedniku Joeu Bidenu. Ankete iz Kentuckya pokazuju da bi pobjedu mogao odnijeti republikanski kandidat Rand Paul.

Stručnjaci predviđaju da bi današnji izbori mogli izmijeniti ravnotežu moći u američkom Kongresu. Glasa se za svih 435 mjesta u Zastupničkom domu i za 37 od 100 u Senatu. Glasa se i za guvernere 37 američkih saveznih država. Ankete predviđaju da će republikanci zabilježiti značajne dobitke, vjerojatno okončavajući demokratsku većinu u jednom ili oba doma Kongresa. Analitičari kažu da će republikanci najvjerojatnije osvojiti dodatnih 39 mjesta, koliko im je potrebno za većinu u Zastupničkom domu, međutim šanse da će osvojiti dodatnih 10 mjesta za većinu u Senatu nisu tako velike. Osvoje li republikanci većinu u jednom od domova Kongresa, mogli bi sljedeće dvije godine znatno otežati predsjedniku Obami provođenje njegovih inicijativa. Republikanci su izgubili kontrolu na Kongresom 2006. godine.

Dok Sjedinjene Države bilježe stopu neuposlenosti od nešto ispod deset posto, ekonomija je glavno pitanje koje brine glasače. Potrošnja je još uvijek ispod razine koja bi ukazivala na zdravo gospodarstvo. Stambeni se sektor sporo oporavlja, a nedavna anketa pokazuje da 43 posto ispitanika kaže kako će ekonomija biti glavna briga dok izlaze na današnje izbore.

XS
SM
MD
LG