Linkovi

Val antiameričkih prosvjeda širi se kao požar Srednjim istokom i jugoistočnom Azijom


Dva dana nakon ubojstva američkog ambasadora u Libiji, i još tri uposlenika američkog konzulata u gradu Benghaziju, val masovnih anti američkih prosvjeda proširio se kao požar srednjim istokom, i jugoistočnom Azijom.

U Jemenu su na stotine razbješnjenih prosvjednika krenuli na ambasadu Sjedinjenih Država u Sanaai, i masa ljudi je spalila nekoliko diplomatskih vozila. Stražari američke ambasade su koristili vodene topove , i pucali u zrak kako bi rastjerali masu. Izvještava se o odredjenom broju ranjenih.

Prosvjedi se odnose na amaterski film postavljen na You Tube, u kojem se ismijava poslanik Muhammed i islam. Prosvjedi su započeli još prije tri dana u kariu, kada su prosvjednici napali američku amabasadu, dočepali se američke zastave koju su zapalili , i zamijenili crnom zastavom sa kuranskim napisom.

Prosvjeda ima u i Teheranu, Baghdadu, i Dhaki. I baghdadski prosvjednici su zapalili američku zastavu.

Američki državni sekretar Hillary Clinton je navedeni amaterski video nazvala odvratnim i za svaku osudu, dodajući da mu je cilj duboki cinizam. Sjedinjene Države nemaju apsolutni ništa sa ovim videom, kazala je Clinton. Mi apsolutno odbijamo i poruku i sadržaj filma, a meni osobno je on odvratan .Izgleda da mu je namjera istinki cinična: da ponizi veliku religiju i izazove bijes.

No, državni sekretar je takodjer dodala da nema opravdanja za iznimno nasilan odgovor na provokativni video.

“Nema apsolutnio nikakvog opravdanja za ovakvo nasilje.”

Iz Islamabada je stigao poziv za smirivanjem situacije od ministrice vanjskih poslova Hine Rabbani:

Mislim da moramo biti jako obazrivi bilo gdje, i pokušati se suzdržati maksimalno.


Medjutim, vrlo je malo dokaza da ima suzdržanosti. Prosvjednici su danas ponovno preplavili i ulice Kaira.
Egipat
Egipat

U medjuvremenu je nigerijska vlast naredila nastrožije mjere bezbjednosti oko američkih i drugih stranih objekata, i amabasada u Nigeriji, bojeći se reakcija nasilne radikalne grupe Boko Haram.
XS
SM
MD
LG