Linkovi

Microsoft ukida hiljade radnih mjesta u svim odjelima


Microsoft Corp planira otpustiti hiljade, a očekuje se da će neke uloge biti eliminirane u odjelima za ljudske resurse i inženjering, prema medijskim izvještajima u utorak.

Očekivana otpuštanja bila bi posljednja u američkom tehnološkom sektoru, gdje su kompanije uključujući Amazon.com i Meta Platforms najavile smanjenje broja zaposlenih kao odgovor na usporavanje potražnje i pogoršanje globalnih ekonomskih izgleda.

Potez Microsofta mogao bi ukazivati na to da bi tehnološki sektor mogao nastaviti da gubi radna mjesta.

"Iz perspektive široke slike, još jedan krug otpuštanja u Microsoftu na čekanju ukazuje na to da se okruženje ne poboljšava i vjerovatno nastavlja da se pogoršava", rekao je analitičar Morningstara Dan Romanoff.

Britanski emiter Sky News izvijestio je, pozivajući se na izvore, da Microsoft planira smanjiti oko 5% svoje radne snage, odnosno oko 11.000 uloga.

Kompanija planira u srijedu smanjiti radna mjesta u brojnim inženjerskim odjelima, izvijestio je Bloomberg News, prema osobi koja je upoznata s tim, dok je Insider objavio da bi Microsoft mogao smanjiti osoblje čak za jednu trećinu.

Smanjenje će biti znatno veće od ostalih u prošloj godini, navodi se u izvještaju Bloomberga.

Microsoft je odbio da komentariše izveštaje.

Kompanija je imala 221.000 stalno zaposlenih, uključujući 122.000 u Sjedinjenim Državama i 99.000 na međunarodnom nivou, prema podacima od 30. juna.

Microsoft je pod pritiskom da održi stope rasta u svojoj jedinici u oblaku Azure, nakon što je nekoliko kvartala pada na tržištu personalnih računara naštetilo prodaji Windowsa i uređaja.

U julu prošle godine je rečeno da je mali broj uloga eliminisan. U oktobru je novinski sajt Axios objavio da je Microsoft otpustio manje od 1.000 zaposlenih u nekoliko divizija.

Akcije Microsofta, koji će kvartalne rezultate objaviti 24. januara, bile su neznatno veće u kasnopopodnevnom trgovanju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG