Linkovi

Microsoft traži od zaposlenih u SAD da se vakcinišu


A Microsoft logo is seen in Los Angeles, California
A Microsoft logo is seen in Los Angeles, California

Microsoft će od sljedećeg mjeseca zahtijevati da zaposlenici u Sjedinjenim Državama budu potpuno vakcinisani da bi ušli u urede i na druga radna mjesta.

Tehnološki gigant sa sjedištem u Redmondu obavijestio je u utorak zaposlenicima da će "zahtijevati dokaz o vakcinaciji za sve zaposlenike, prodavatelje i sve goste koji ulaze u Microsoftove zgrade u SAD-u", izvijestio je Seattle Times, a prenosi AP.

Kompanija je također saopćila da će imati mehanizam za smještaj zaposlenih koji, zbog zdravstvenog stanja ili drugih razloga, ne mogu da se vakcinišu.

Negovatelji osoba sa oslabljenim imunitetom ili roditelji djece koja su premlada za primanje vakcine mogu raditi od kuće do januara, saopćila je kompanija.

Takođe odlažu povratak u kancelariju za skoro mjesec dana, do 4. oktobra.

Pravilo o vakcinaciji neće biti doneseno izvan SAD -a zbog pravnih i distribucijskih razlika, navodi se u dopisu.

Nova Microsoftova politika o vakcinama slijedi slične poteze drugih tehnoloških giganata, uključujući Google i Facebook, te kompanija Disneyj i Walmart. Ove sedmice listi su se pridružili Tyson i zdravstveni gigant Kaiser Permanente.

Redfin, internetsko brokersko društvo sa sjedištem u Seattleu, izjavilo je u utorak osoblju da će odgoditi ponovno otvaranje ureda na neodređeno vrijeme i da će zahtijevati da se zaposleni vakcinišu prije nego što uđu u ured.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG